Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


MENSENRECHTEN ACTUEEL

Mensenrechten - Informatie
Europarlementariërs dringen aan op annulering alle overeenkomsten met Indiase regering
14 sep 2018
Leden van het Europees Parlement hebben een brief gestuurd aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid met betrekking tot de huiszoekingen en willekeurige aanhouding van negen mensenrechtenactivisten in India op 28 augustus jl. »
Homo’s vieren gelijkheid in India
Volkskrant, 6 sep 2018
Een koloniale wet die homoseksualiteit verbood, is door het Indiase hooggerechtshof geschrapt. De uitspraak is een doorbraak in de strijd voor gelijke rechten. »
Historische uitspraak in India: seks met zelfde geslacht niet meer strafbaar
NOS, 6 sep 2018
Het Indiase Hooggerechtshof heeft in een historische uitspraak besloten dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet meer strafbaar is. De uitspraak is een overwinning voor de LHBT-gemeenschap in het land met bijna 1,3 miljard inwoners. »
A brief timeline of the legal battle against Section 377
The Indian Express, 6 sep 2018
Section 377 of the Indian has been partially struck down Thursday by a five-judge bench of the Supreme Court, with the apex court legalising same sex relations between consenting adults. »
Section 377 will not apply to consensual same-sex acts, says Supreme Court
The Hindu, 6 sep 2018
A five-judge Constitution Bench of the Supreme Court on Thursday decriminalised homosexuality by partially striking down the colonial era provisions of Section 377 of the Indian Penal Code (IPC). »
Supreme Court extends house arrest of rights activists till Sept. 12
The Hindu, 6 sep 2018
The Supreme Court on Thursday extended till September 12, the house arrest of five rights activists in connection with their alleged connection with proscribed Communist Party of India (Maoist). »
‘Heksenjacht’ op Indiase critici
NRC, 3 sep 2018
Vorige week werden in India vijf prominente activisten gearresteerd. Wie kritiek heeft op de regering, wordt weggezet als maoïst. De vijf werden opgepakt bij een politieactie in een zaak die begon als een onderzoek naar kastegeweld begin dit jaar, vervolgens transformeerde tot een vermeend complot van maoïstische rebellen om de regering omver te werpen en premier Modi te vermoorden. »
Krachtige veroordeling door MRG en IDSN van arrestaties prominente mensen­rechten­verdedigers in India
IDSN, 31 aug 2018
Vijf prominente Indiase mensenrechtenactivisten werden gearresteerd bij gelijktijdige politie-invallen. De invallen volgen op een omvangrijker hardhandig optreden tegen Indiase activisten in de afgelopen maanden. »
Indiase mensenrechtenactivisten gearresteerd voor ‘moordcomplot’
KerkNet, 30 aug 2018
De mensenrechten en democratie in India dreigen, onder impuls van de hindoenationalistische BJP-partij, steeds sterker beknot te worden. Tijdens invallen van de politie over het hele land werden een jezuïet, die bekend staat om zijn inzet voor de dalits, en verschillende andere mensenrechtenactivisten aangehouden. »
Arundhati Roy: Arrestatie activisten in India ernstiger situatie dan Noodtoestand in jaren 70
The Hindu, 28 aug 2018
Na de arrestaties van mensenrechtenactivisten en advocaten, afgelopen dinsdag, zei schrijfster Arundhati Roy dat de situatie in het land "ernstiger" zou kunnen worden dan het was ten tijde van de Noodtoestand in het midden van de jaren zeventig.»
The Global Slavery Index 2018 - Findings: Country Study India
GlobalSlaveryIndex.com, jul 2018
The Global Slavery Index estimates that on any given day in 2016 there were nearly 8 million people living in modern slavery in India. In terms of prevalence of modern slavery in India, there were 6.1 victims for every thousand people. »
Vraag om openbaar onderzoek naar moord op activist Ajit Naik
Intercultural Resources, 8 aug 2018
Ajit Naik, populair milieu- en ‘recht op informatie’-activist en bekend advocaat, werd op 27 juli 2018 op brute wijze vermoord. Ajit was een belangrijk campagnevoerder bij Kali Bachao Andolan en Dandeli Taluk Horata Samithi. Daarnaast leidde hij het Dandeli Civic Initiative. Naik was 57 jaar oud. »
INDIA: Slachtoffers van foltering vragen om verantwoording
Asian Human Rights Commission, 26 jun 2018
26 juni staat elk jaar in het teken van de Internationale Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling. De Asian Human Rights Commission (AHRC) werkt nauw samen met slachtoffers van foltering via haar netwerk van partnerorganisaties in de landen waar ze actief is. »
INDIA: Het recht op vrijheid van meningsuiting verslechtert
Asian Legal Resource Centre, 30 mei 2018
Het Asian Legal Resource Centre (ALRC) en haar zusterorganisatie, de Asian Human Rights Commission (AHRC), wenst de stand van zaken met betrekking tot het recht op vrijheid van meningsuiting in India aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties voorleggen. »
INDIA: Klimaat van straffeloosheid leidt tot buitengerechtelijke executies
Asian Legal Resource Centre, 29 mei 2018
Het Asian Legal Resource Centre (ALRC) verzoekt de VN-Mensenrechtenraad schriftelijk om haar aandacht en interventie met betrekking tot de gewelddadige cultuur van buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies in India. »
Premier Rutte moet hindoe-extremisme aan de orde stellen in zijn gesprekken met premier Modi
National Herald, 23 mei 2018
De Nederlandse premier Mark Rutte is gevraagd om bij premier Narendra Modi de toenemende aanvallen op minderheden en Dalits door hindoe-extremistische groepen aan de orde te stellen tijdens het Nederlandse tweedaagse bezoek aan India vanaf donderdag 24 mei. »
Waarom het verkopen van hun stem voor een groot deel van de kiezers in India een logische keuze is
Scroll.in, 11 mei 2018
De verdiensten van de armen zijn zo abominabel en on­voor­spel­baar, en hun werk zo zwaar, dat het geld dat je kunt ver­dienen met het verkopen van stemmen lijkt op een hemelse gave. »
Rescued from slavery, Indian workers unite to stop bonded labour
Thomson Reuters Foundation,19 apr 2018
Indians rescued from slavery are coming together to free others from bonded labour in brick kilns, rice mills and factories throughout the state of Tamil Nadu.
About 500,000 labourers in 11 industries in Tamil Nadu are trapped in debt bondage, according to the International Justice Mission (IJM), an anti-slavery group. »
India’s eigen Jeruzalem: Een gevalletje massahysterie
De Groene Amsterdammer, 7 mrt 2018
In 1992 verwoestten 150.000 hindoes de Babri-moskee in het Indiase Ayodhya, omdat die op de geboorteplek van de goddelijke Rama zou staan. Dit religieus vandalisme bracht de hindoe-nationalisten hun huidige parlementaire meerderheid. »
Amnesty International: Dalit-mensenrechtenverdedigers lopen ernstig risico
IDSN, 20 dec 2017
Een nieuw rapport van Amnesty International schetst een grimmig beeld van de situatie van mensenrechten­verdedigers wereldwijd die worden geconfronteerd worden met dood, vervolging en treiterijen bij het uitvoeren van hun mensenrechtenwerk. Het rapport richt met name haar aandacht op Dalit-mensenrechten­verdedigers in India. »
Schrijfactie: Indiase Dalit-activist vast zonder proces
Amnesty International, nov 2017
De Indiase Chandrashekhar Azad komt op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastenlozen of onaanraakbaren van India. Hij zit sinds begin november vast zonder aanklacht of proces. »
Waarom worden er zoveel Indiase kinderen vermist?
The New York Times, 19 nov 2017
Op een dag in april vorig jaar liep de 13-jarige Savitri met haar moeder langs een weg in het district Dataganj, in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh, met een fles thee naar haar vader, een arbeider bij een steenoven, toen vijf mannen haar in een rijdende jeep trokken. Een van hen kwam uit hun dorp. »
Dringende Oproep tot Actie: Onmiddellijk bescherming nodig voor Dalit-professor na poging tot moord
IDSN, 8 nov 2017
HRDA heeft een dringende oproep gedaan om voor bescherming van prof. Kancha Shepherd - politiek analist, mensenrechtenactivist en recteur van het Centre for the Study of Social Exclusion and Inclusive Policy. Prof. Shepherd zou naar verluidt in zijn auto ontsnapt zijn aan de dood. »
Dringende Oproep tot Actie: Doodsbedreigingen en intrekking politiebescherming voor Dalit-mensenrechtenactivist
IDSN, 2 nov 2017
HRDA-India doet dringende oproep tot actie ter bescherming van Dalit-mensenrechtenverdediger Rajat Kalsan, die Dalits helpt met toegang tot recht en bescherming tegen misbruik. »
India: Aspiraties als supermacht terwijl 21 procent van de kinderen acuut ondervoed is
Asian Human Rights Commission, 17 okt 2017
Met de publicatie van het 2017 Global Hunger Index Report is het duidelijk dat India's dromen om supermacht te worden, met luchthavens en hogesnelheidstreinen van wereld-klasse, nogal overdreven zijn. »
Reactie India op ‘mensenrechtenexamen’ VN: Belangrijke aanbevelingen over kaste geaccepteerd, maar niet over ruimte voor maatschappelijk middenveld
IDSN, 9 okt 2017
India heeft 9 aanbevelingen van de VN-toetsing over kastendiscriminatie aangenomen, maar geen die betrekking hebben op de bescherming van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld. »
Onbevreesd en uitgesproken criticus hindoe-nationalisten
NRC.nl, 6 sep 2017
Grote ophef in India na de moord op de bekende kritische journaliste Gauri Lankesh. Die aanslag wordt gezien als een aanval op de vrije pers. »
The murder of journalist Gauri Lankesh shows India descending into violence
The Guardian, 7 sep 2017
Hindu extremists go unpunished, leading to a culture in which lynching, mob violence and hate crimes are increasingly, horrifyingly, widespread.
Once quiet, civilised Bangalore is shaken to the core by the news of the shocking murder of its most famous journalist, Gauri Lankesh. »
Mensenrechtenverdedigers: wetgeving tegen kastenwreedheden faalt
IDSN,31 aug 2017
Maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers van Dalits en inheemse volken uit heel India kwamen in New Delhi samen om te bespreken hoe het staat met de uitvoering van de Indiase wetgeving om wreedheden tegen Dalits en Adivasi te voorkomen. »
Squeezing civil society hurts India
New Age, 26 aug 2017
Powered by individuals from all walks of life and led by social activists who cut across religious and ethnic divides, the country’s freedom struggle was the greatest civil society movement of its time, and led by the world’s pre-eminent civil society activist, Mahatma Gandhi. Today, the spiritual descendants of India’s freedom fighters working in thousands of civil society organisations across the country are facing a slew of well documented obstacles. »
Justice Under Trial: A study of pre-trial detention in India
Amnesty International India, 12 jul 2017
Around 280000 Indians are being held in prison during their trials or awaiting trial, without having been convicted of a crime. Many have been awaiting trial for years, some for a longer period than their maximum formal sentence. »
Dutch govt in ‘dialogue with India on human rights’
The Times of India, 3 jul 2017
Ahead of Prime Minister Narendra Modi's visit to the Netherlands, Joel Voordewind of the Dutch parliament raised some questions for his PM Mark Rutte. On June 30, the Dutch minister of foreign affairs responded on behalf of the PM.»
Breaking Down Democracy: Goals, Strategies, and Methods of Modern Authoritarians
Freedom House, jun 2017
The 21st century has been marked by a resurgence of authoritarian rule that has proved resilient despite economic fragility and occasional popular resistance. Modern authoritarianism has succeeded, where previous totalitarian systems failed, due to refined and nuanced strategies of repression, the exploitation of open societies, and the spread of illiberal policies in democratic countries themselves. »
'Rutte moet mensenrechten bespreken bij het staatsbezoek van premier Modi'
Trouw, 27 jun 2017
Als minister-president Modi van India straks bij ons op bezoek komt, moet Rutte proberen om hem mee te krijgen in de Nederlandse strijd tegen slavernij, uitbuiting en kinderarbeid, betoogt Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep. »
Ahead of Modi’s Visit, Dutch Civil Groups Raise Concerns of Rights Violations in India
The Wire, 26 jun 2017
Narendra Modi has said his visit will focus on economic co-operation with the Netherlands, but the ICN, a human rights advocacy group, has urged the Dutch prime minister to also address India’s deteriorating human rights situation. »
Maatschappelijke organisaties bekritiseren India’s mensenrechtensituatie
UCAN India, 29 mei 2017
De Alliance for Justice and Accountability, een coalitie van Indiase christenen, Dalits, moslims en progressieve krachten in de VS, heeft een uitgebreid verslag over de schendingen van de mensenrechten van sociale en religieuze minderheden van India uitgebracht. »
Burgerrapport belicht slecht beleid van BJP-regering
DailyHunt, 26 mei 2017
Terwijl de Nationaal Democratische Alliantie (NDA) drie jaar BJP-regering vierde, meldde een rapport van Wada Na Todo Abhiyan dat de door de BJP geleidde regering in die drie jaar weinig heeft laten zien in het belang van armen en middenklassen van India. »
Schrikbarende toename van aantal moorden op mensenrechtenactivisten
Amnesty International, 16 mei 2017
Advocaten, journalisten, gemeenschapsleiders en andere mensenrechtenverdedigers zijn wereldwijd steeds vaker het slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Dit concludeert Amnesty International in haar rapport Human rights defenders under threat – a shrinking space for civil society.»
Moeder Koe is een politiek dier geworden
NRC, 2 mei 2017
De tijden van tolerantie zijn voorbij in India. Moslims die ervan verdacht worden een koe te willen slachten, worden door koeienbeschermers gelyncht. »
India is using travel ban as weapon against human rights activists
GEO TV, 2 mrt 2017
Amjad Bashir, MEP from Yorkshire, and an outspoken critic of Indian atrocities in Kashmir, gave a scathing criticism of the country for refusing him a visa.... Distinguished and influential human rights activist, Gerard Oonk, who has been campaigning against child labour in India for years was barred from the country despite having strong connections with and cooperation from Indian labour unions.... »
EU bevestigt haar inzet voor maatschappelijk middenveld en mensenrechtenverdedigers
IDSN, 1 mrt 2017
In een verklaring herhaalt de EU haar toezegging om de ruimte voor het maatschappelijk middenveld en mensen­rechten­verdedigers te beschermen. Dit is met name van belang voor organisaties en verdedigers die kastendiscriminatie bestrijden.... »
Narendra Modi’s Crackdown on Civil Society in India
The New York Times, 9 jan 2017
Among their common traits, illiberal strongmen share a virulent mistrust of civil society. From Vladimir V. Putin’s Russia to Recep Tayyip Erdogan’s Turkey, illiberal governments regularly use imprisonment, threats and nationalist language to repress nongovernmental organizations. Here in India, Prime Minister Narendra Modi’s government is going after their money. »
India blokkeert financiering Dalit-organisatie Navsarjan
IDSN, 6 jan 2017
De meest recente in een reeks blokkades van buitenlandse financiering van mensenrechten NGO’s, is de intrekking door de Indiase overheid van de licentie (FCRA) van de Dalit-rechten NGO Navsarjan Trust. Dat betekent dat Navsarjan niet langer financiële steun van buitenlandse donoren kan ontvangen en dat de organisatie haar 80 medewerkers moet ontslaan. »
Mensenrechten - Politiek
Europarlementariërs dringen aan op annulering alle overeenkomsten met Indiase regering
Leden van het Europees Parlement hebben een brief gestuurd aan de Hoge Vertegen­woordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheids­beleid met betrekking tot de huiszoekingen en willekeurige aanhouding van negen mensenrechten­activisten in India op 28 augustus jl.
14 sep 2018
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 22-6-2017) aan de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken over het bezoek van minister-president Modi van India aan Nederland
30 jun 2017
Open brief aan premier Rutte
over bezoek Indiase minister-president Modi: Spreek Modi aan op schending mensenrechten
LIW, 24 jun 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 31-1-2017) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het weren van maatschappelijke organisaties door de Indiase overheid
13 feb 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 10-6-2016) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de beperking van de vrijheid van meningsuiting in India
23 jun 2016
Antwoorden op Kamervragen Servaes en Jan Vos (beiden PvdA)
(ingez. 3-6-2015) over de handelsmissie naar India en het verzoek van een aantal NGO's om te pleiten voor de vrijheid van organisatie en meningsuiting
15 jun 2015
Kamervragen Van der Staaij (SGP), Voordewind (ChristenUnie) en De Roon (PVV)
aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat godsdienstige minderheden in India steeds meer in de knel komen
2 jun 2015
Open brief aan Premier Rutte
Pleit in India voor vrijheid van organisatie en meningsuiting
LIW, Greenpeace e.a., 29 mei 2015
Asian Development Bank medeplichtig aan mensenrechtenschendingen in India
Uitbuiting van werknemers, overtredingen van de Arbeidswet, kinderarbeid, gevaarlijke werkomstandigheden en dodelijke ongelukken op de werkvloer. Zomaar een greep uit 10 projecten die de Asian Development Bank (ADB) financiert.
16 aug 2014
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie), Bonis (PvdA) en Thieme (PvdD)
(ingez. 6-5-2014) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over financiering van bouwprojecten in India waar schending van arbeids- en kinderrechten plaatsvindt
24 mei 2014