Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


SCHONE KLEDING

Schone Kleding - Informatie
Minister Ploumen ontvangt 10.000 handtekeningen voor leefbaar loon
persbericht SKC/LIW, 16 feb 2017
Duizenden Nederlanders willen dat minister Ploumen zorgt voor een leefbaar loon voor kledingarbeiders. Via een petitie van Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep roepen 10.734 Nederlanders Ploumen hiertoe op. »
Indian textile firms fail to investigate abuse complaints - activists
Thomson Reuters Foundation, 2 feb 2017
Women facing sexual harassment in India's garment industry have no place to turn as textile companies are shirking their legal duty to investigate abuse allegations, activists said on Thursday. Big textile companies are legally required to form committees to look into sexual harassment complaints but the vast majority haven't done so, according to campaigners. »
Bestrijding kinderarbeid door kledingbedrijven kan beter
Reformatorisch Dagblad, 30 jan 2017
Bestrijding van kinderarbeid door kledingbedrijven is alleen succesvol als er voldoende loon wordt betaald, betoogt Gerard Oonk, directeur van de LIW. Lage lonen en lange werktijden spelen een belangrijke rol bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen of thuis het huishouden te laten runnen. »
Branded Childhood: Kledingmerken dragen bij aan lage lonen, lange werktijden, kinderarbeid en schooluitval in Bangladesh
persbericht Stop Kinderarbeid, 24 jan 2017
Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO. Bijna 50% van de textiel geproduceerd in Bangladesh wordt geëxporteerd naar de Europese Unie. Daarom moeten internationale merken en retailers er voor zorgen dat de rechten van alle werknemers én hun kinderen worden gerespecteerd. »
The warp and weft of exploitation
The Hindu, 8 jan 2017
Women lured by the Sumangali scheme to work in textile mills endure harassment, exploitation and even sexual abuse. The recently-released Fabric of Slavery report of the ICN gives expression to the exploitation in the mills through facts and percentages. The report, based on a study in 743 spinning mills in Tamil Nadu, says: “Young women workers face intimidation, sexually coloured remarks and harassment, which they can hardly escape.” »
Grootschalige kinderslavernij bij Zuid-Indiase spinnerijen die garens produceren voor kledingmerken
persbericht LIW, 21 dec 2016
Een nieuw onderzoek door de LIW toont aan dat verschillende vormen van moderne slaver­nij, waaronder kinder­slaver­nij, voorkomen in meer dan 90% van de spinnerijen in Zuid-India. Deze spinnerijen leveren garen voor o.a. Indiase en Chinese kleding­fabrieken die produceren voor de Westerse markt. »
Onderzoek: Gedwongen arbeid in de textiel en kledingsector in Tamil Nadu
Corporate Accountability Research, dec 2016
Rapport brengt situatie in beeld van jonge vrouwen, vooral van Dalit afkomst, die in afgelegen dorpen worden geronseld om in de textiel- en kledingfabrieken in Tamil Nadu te werken. Er wordt uitgebreid ingegaan op LIW- en SOMO-rapporten. »
Geen Ongewenste Intimiteiten - De strijd tegen seksueel geweld op het werk wereldwijd
LIW, 8 dec 2016
Brochure van Landelijke India Werkgroep en Mondiaal FNV over seksuele agressie op de werkvloer. Gepubliceerd n.a.v. een bijeenkomst van - vooral vrouwelijke - internationale deskundigen uit Bangladesh, India, Argentinië, Tanzania, Myanmar, Indonesië en Nederland. »
Indiase textielarbeiders: nemen ze het heft straks zelf in handen?
OneWorld, 4 okt 2016
Nederlandse bedrijven laten in India kleding produceren voor minder dan het minimumloon, zo constateren Schone Kleren Campagne en LIW in het rapport Uitgekleed-Aangekleed. Dat er nog veel moet gebeuren, beaamt Gopinath Parakuni, die zelf in India woont en werkt en zich al zestien jaar inzet voor textielarbeiders. »
Nederlandse bedrijven laten in India kleding produceren voor vaak minder dan minimumloon
persbericht Schone Kleren Campagne/LIW, 27 sep 2016
De arbeidsomstandigheden in fabrieken in India waar Nederlandse kledingmerken worden gemaakt zijn ronduit slecht. Geen enkele kledingarbeider verdient een leefbaar loon. Ruim een derde van de werknemers krijgt niet eens het minimumloon. »
Textielwerknemers slachtoffer van seksuele intimidatie en geweld
OneWorld, 9 sep 2016
1 op de 7 vrouwelijke textielarbeiders in de Indiase staat Bangalore wordt gedwongen om seksuele handelingen te verrichten. Dat blijkt uit recent onderzoek van Sisters For Change. »
Zorgen deze afspraken voor een eerlijke kledingindustrie?
OneWorld, 18 jul 2016
Begin deze maand beloofden ruim vijftig kledingbedrijven, brancheorganisaties, vakbonden en de rijksoverheid om te werken aan een eerlijkere kledingindustrie. Wat staat er precies in dit ‘convenant’ en is dit de beste manier is om een eerlijke kledingproductie te realiseren? »
NGO’s verzoeken minister om rol overheid bij Convenant Kleding concreter te maken
Duurzaam-Ondernemen.nl, 7 jul 2016
De Landelijke India Werkgroep en de coalitie Stop Kinderarbeid – beide betrokken bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel – hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd in verband met het Kamerdebat op 6 juli om 16 uur over de textielsector en het convenant. »
Kledingakkoord een goed begin
Reformatorisch Dagblad, 4 jul 2016
Het kledingconvenant dat vandaag is gesloten is een goed begin dat vraagt om een vervolg, betogen Gerard Oonk [Stop Kinderarbeid/Landelijke India Werkgroep] en Mark Wijne [Unicef Nederland]. »
75 handtekeningen onder convenant Duurzame Kleding & Textiel
SER, 4 jul 2016
Vanochtend tekenden 55 bedrijven, hun brancheorganisaties VGT, Modint en INretail, Solidaridad, UNICEF Nederland, Landelijke India Werkgroep, Coalitie Stop Kinderarbeid, Stichting VIER VOETERS, de vakbonden FNV en CNV en de Rijksoverheid het convenant Duurzame Kleding & Textiel. Het is het eerste van een aantal IMVO convenanten dat internationale ketens helpt verduurzamen. »
IMVO-convenant Duurzame Kleding en Textiel
SER, 1 jul 2016
Veel van de kleding die wij dragen en de textiel die we gebruiken wordt gemaakt in ontwikkelingslanden. Dat is goed voor de economie en de werkgelegenheid in die landen, maar aan de omstandigheden voor mens, dier en milieu kan nog veel verbeterd worden. »
Ban geweld tegen vrouwen in kledingfabrieken uit!
Sisters for Change, 28 jun 2016
Een nieuw rapport, op 25 juni gepubliceerd door Sisters For Change en Munnade, stelt dat 1 op de 7 vrouwelijke werknemers in kledingfabrieken in Bangalore tot seksuele handelingen of geslachtsgemeenschap werd gedwongen en dat 1 op de 14 fysiek geweld heeft ondervonden op de werkplaats. »
With Organic Cotton and Online Ads, Boll & Branch Helps Indian Farmer
The New York Times, 16 jun 2016
When Scott and Missy Tannen were putting the final touches on their home renovation in Summit, N.J., a few years ago, they embarked on a seemingly pedestrian chore: choosing sheets for their new king bed. »
Childhood murderers
My Republica, 10 jun 2016
Have you ever even thought of the child exploitation behind some of the foreign brand garments you wear?
The theme of The World Day Against Child Labour 2016 (June 12) is precise and to the point: "End child labour in supply chains—It’s everyone’s business!" »
Textile sector still in knots over child labour
The Hindu, 13 jun 2016
Textile units in Tamil Nadu have grabbed headlines several times in the past for the wrong reasons. Non-governmental organisations, including international organisations, have alleged that child workers are employed in many textile mills and that some units that employ young women do not provide adequate facilities for those who stay in hostels within the mill premises. »
Walmart, Gap supplier factory workers exploited in India
Rediff, 1 jun 2016
Some workers in India were also make to work on Sundays and national holidays "in sweltering heat, without adequate supply of clean drinking water or any breaks". »
Minister Ploumen maant kledingindustrie: kom in actie, anders wetgeving
LIW, 29 apr 2016
"Ik wil graag ondersteunen, maar ik ben niet bang met wetgeving te komen." Dat zei Minister Ploumen in een toespraak op 25 april in Brussel tijdens de EU High-level Conference on Responsible Management of the Supply Chain in the Garment Sector. »
Lage lonen, slechte huisvesting en nu het spaarfonds: protest textielarbeiders in Bangalore onvermijdelijk
Firstpost, 21 apr 2016
De gewelddadige opschudding onder de textielarbeiders in Bangalore aan het begin van deze week mag dan zijn geluwd nu de centrale overheid de wijziging van het verplichte spaarfonds voor werknemers binnen het pensioenfonds ingetrokken heeft, maar duidelijk is dat dit een protest was dat er aan zat te komen. »
ILO vraagt reactie van Indiase regering op klacht ITUC over dwangarbeid in de textielindustrie
LIW, mrt 2016
Het ILO Comité van Experts over de Uitvoering van Conventies en Aanbevelingen heeft de Indiase regering gevraagd om te reageren op formele klachten van de Internationale Confederatie van Vakbonden (ITUC( en de Indiase Kledingarbeidersbond (GLU) over gedwongen arbeid en andere schendingen van arbeidsrechten in de textielindustrie van de deelstaat Tamil Nadu. Deze schendingen treffen een groot aantal meisjes en vrouwen die in spinnerijen werken. »
Plan tegen misstanden textielsector, maar SKC doet niet mee
NOS, 9 mrt 2016
Drie jaar nadat in Bangladesh 1100 doden vielen door het instorten van een kledingfabriek zijn in Nederland afspraken gemaakt om uitbuiting, kinderarbeid en milieuvervuiling in de textielsector tegen te gaan. Bedrijven, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid presenteren vandaag een convenant. De Schone Kleren Campagne (SKC) praatte lange tijd mee, maar is afgehaakt: de afspraken volgens de SKC zijn te vrijblijvend. »
Brede coalitie steunt convenant duurzame kleding- en textielproductie
SER, 9 mrt 2016
Vandaag presenteert een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid een convenant over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector. »
Brede steun voor plan uitbannen kinderarbeid in kleding en textiel
Stop Kinderarbeid, 9 mrt 2016
Stop Kinderarbeid is verheugd over de brede steun voor het uitbannen van kinderarbeid, gedwongen (kinder)arbeid, te lage lonen en andere misstanden in de wereldwijde kleding- en textielsector. Brancheorganisaties, rijksoverheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties – waaronder Stop Kinderarbeid – hebben een convenant opgesteld om daar de komende jaren werk van te maken. »
Nightmare Hostels for Those Who Make in India
The Wire, 1 feb 2016
The condition of garment factory workers is under scrutiny once again. The India Committee of the Netherlands (ICN) has released a report, Unfree and Unfair, that brings out the appalling treatment of migrant workers coming to work in Bangalore’s garment factories, with a focus on housing. »
‘Onvrij en onrechtvaardig’: jonge migrant­arbeiders in de kledingindustrie van Bangalore, India
LIW, 28 jan 2016
Artikel over de slechte levensomstandigheden en beperkte bewegingsvrijheid van jonge migrantwerknemers in de kledingindustrie in Bangalore. Hun inkomsten zijn niet genoeg voor een fatsoenlijk leefbaar loon. »
Kinderen van de schemering
The Hindu, 12 dec 2015
Kinderen en jongeren, vooral meisjes, zwoegen in fabrieken onder bijna slavernij-achtige omstandigheden. Dat is de verborgen kant van de bloeiende industriële centra van Tamil Nadu. »
23 meisjes gered uit spinnerij in Tirupur
The Hindu, 21 sep 2015
Maar liefst 23 meisjes tussen de 11 en 18 jaar werden zondag gered uit een spinnerij in het dorp Olapalayam nabij Kangayam in het district Tirupur. Ze werden gered bij een operatie uitgevoerd door ambtenaren en politie, geleid door de Revenue Division Officer (RDO) van Dharapuram, G. Saravanamurthy. »
Captured by cotton: Girls duped into "bonded labour" in India's textile mills
Trust.org, 6 aug 2015
Over 100,000 girls, women work as "bonded labour" in mills.... Poor families duped, send daughters on three-year work schemes.... Spinning mills, big brands say inspectors check conditions.... »
Overwinning! Volledige schadevergoeding voor slachtoffers Rana Plaza
Schone Kleren Campagne, 8 jun 2015
We zijn verheugd te kunnen melden dat het doelbedrag van 30 miljoen dollar is bereikt. Door deze overwinning kunnen alle slachtoffers en nabestaanden van rampfabriek Rana Plaza nu de schadevergoeding ontvangen waar zij recht op hebben. »
Onderzoek naar de gezondheid van tienermeisjes in Zuid-Indiase spinnerijen: Bijna alle meisjes hebben grote lichamelijke en psychische problemen
Vaan Muhil/LIW, 31 mrt 2015
Tussen oktober 2014 en februari 2015 deed de organisatie Vaan Muhil een onderzoek naar de gezondheid van de tienermeisjes die in spinnerijen werken in het Tirunelveli district van Tamil Nadu. In totaal waren 193 meisjes die onder het Sumangali Scheme werk(t)en bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek vond plaats via groepsinterviews, case-studies en individuele diepte-interviews. »
Spinnerijen in India: Gebroken Meisjesdromen
OneWorld.nl, feb 2015
Ze krijgen een badkamer en mogen winkelen. Met mooie beloften worden meisjes naar de katoenspinnerijen in Tamil Nadu gelokt. Maar daar leiden ze een slaven bestaan, zo werd onlangs bekend. Toch blijven de meisjes naar de bedrijven trekken. "Ik kon geld aan mijn familie geven." »
New Sumangali guidance document online
Fair Wear Foundation, 18 mrt 2015
To provide guidance to its members, FWF has drawn a document on the risks related to the Sumangali Scheme and India's Bonded Labour System. »
Masterclasses voor de kledingsector
Stop Kinderarbeid, 5 mrt 2015
In 2015 worden drie masterclasses voor de textiel-en kledingsector georganiseerd om kennis over kinderarbeid te vergroten. De masterclasses helpen bedrijven binnen de sector effectief maatregelen te nemen om kinderarbeid in de keten beter te identificeren én aan te pakken. »
Dalit-meisje opgehangen gevonden in textielfabriek
The New Indian Express, 27 feb 2015
Een 19-jarig Dalit-meisje werd afgelopen woensdag op verdachte wijze dood gevonden in een toilet van een particuliere textielfabriek nabij Vedasanthur, district Dindigul (Tamil Nadu). Hoewel de politie beweerde dat het meisje zelfmoord pleegde omdat ze haar maagpijn niet meer kon verdragen, hebben NGO's twijfels geuit over haar dood. »
Nieuw rapport Mind the Gap
Future in Our Hands, 23 feb 2015
Grote merken doen niet genoeg om werknemers in de kledingindustrie en de elektronica-industrie in India te verzekeren van een waardig bestaan. »
Helping women garment-factory workers stand up for their rights
The Times of India, 5 feb 2015
International consumer activism has helped empower several hundred women, especially in garment factories, which is the second largest sector to employ women. »
Rapport over (kinder)slavernij in Indiase textielproductie leidt tot actie
LIW, 19 nov 2014
Het nieuwe rapport Flawed Fabrics van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en SOMO over kinderarbeid en ‘moderne slavernij’ in Indiase spinnerijen die voor bekende kledingbedrijven werken heeft veel aandacht getrokken én in beweging gezet. »
Child labour in the fashion supply chain - where, why and what can business do?
The Guardian, 19 jan 2015
Some 170 million children were in child labour in 2012, according to the International Labour Organisation, touching areas of our lives from fashion to food. To achieve true sustainability, businesses must consider their impacts on children, both directly and indirectly. »
Schone Kleding - Politiek
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie) en Van Laar (PvdA)
(ingez. 31-1-2017) aan de Minister voor Buiten­landse Handel en Ontwikkelings­samen­werking over kledingmerken die bijdragen aan lage lonen, lange werktijden, kinderarbeid en schooluitval in Bangladesh
16 feb 2017
Motie Servaes (PvdA) en Voordewind (ChristenUnie)
met verzoek aan regering om wetgeving gericht op de bestrijding van dwangarbeid en moderne slavernij
25 jan 2017
Motie Voordewind (ChristenUnie) en Servaes (PvdA)
over relatie lage lonen, kinderarbeid en schooluitval in de kledingindustrie van Bangladesh, n.a.v. rapport Branded Childhood
25 jan 2017
Vragen in Europees Parlement
n.a.v. slavernij in Indiase fabrieken
18 jan 2017
Antwoorden op Kamervragen Van Laar (PvdA), Voordewind (ChristenUnie) en Dijkgraaf (SGP)
(ingez. 28 dec 2016) aan de Minister voor Buiten­landse Handel en Ontwikkelings­samen­werking over (kinder)slavernij bij Zuid-Indiase spinnerijen die garens produceren voor westerse kledingmerken
16 jan 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie) en Grashoff (GroenLinks)
(ingez. 5-10-2016) aan de Minister voor Buiten­landse Handel en Ontwikkelings­samen­werking over hongerlonen en zeer slechte arbeids­omstandig­heden bij Indiase leveranciers aan Nederlandse kledingmerken
26 okt 2016
Antwoorden op Kamervragen Van Laar (PvdA)
(ingez. 3-10-2016) aan de Minister voor Buiten­landse Handel en Ontwikkelings­samen­werking over de uitbuiting van Indiase arbeiders door Nederlandse kledingbedrijven
26 okt 2016
Antwoorden op Kamervragen Gesthuizen (SP)
(ingez. 29-9-2016) aan de Minister voor Buiten­landse Handel en Ontwikkelings­samen­werking over het bericht dat Nederlandse bedrijven in India kleding laten produceren onder het minimumloon
26 okt 2016
Stop Kinderarbeid en LIW aan Kamer en Minister Ploumen: Maak concreet wat overheid gaat doen om Convenant Duurzame Kleding en Textiel tot succes te maken
De Landelijke India Werkgroep en de coalitie Stop Kinderarbeid – beide betrokken bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel – hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd in verband met het Kamerdebat op 6 juli om 16 uur over de textielsector en het convenant.
LIW, 6 jul 2016
Minister Ploumen maant kledingindustrie: kom in actie, anders wetgeving
"Ik wil graag ondersteunen, maar ik ben niet bang met wetgeving te komen." Dat zei Minister Ploumen in een toespraak op 25 april in Brussel tijdens de EU High-level Conference on Responsible Management of the Supply Chain in the Garment Sector.
LIW, 29 apr 2016
Kleding- en textielsector werkt aan convenant over internationaal MVO
Bedrijven, overheid, maatschappelijke organisaties en vakbonden werken de komende maanden samen aan een convenant op het terrein van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector. Het convenant biedt bedrijven de kans om complexe problemen in de keten van toeleveranciers samen met andere partijen aan te pakken.
SER, 14 sep 2015
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP) en Van Laar (PvdA)
(ingez. 20-4-2015) aan de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over moderne slavernij en kinderarbeid in de kledingindustrie in India
4 mei 2015
Antwoorden op parlementaire vragen n.a.v. SOMO/LIW-rapport Flawed Fabrics
(ingez. 11-11-2014): Leden Europees Parlement willen actie Commissie tegen slavenarbeid in Indiase kledingproductie
18 feb 2015
Passages uit de Begrotingsbehandeling Buitenhandel en OS HOS 19-11-14
over kleding, kinderarbeid en MVO Convenanten
19 nov 2014
SOMO/LIW-rapport Flawed Fabrics leidt tot parlementaire vragen
Leden Europees Parlement willen actie Commissie tegen slavenarbeid in Indiase kledingproductie.
LIW, 18 nov 2014
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 31-10-2014) aan de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Buitenlandse Zaken over het rapport Flawed Fabrics over moderne slavernij en kinderarbeid in de productieketens van kledingmerken
14 nov 2014
Weg met kleding die door kinderslaven gemaakt is
Roelof van Laar, PvdA.nl, 29 okt 2014

Persberichten Schone Kleding
Nederlandse merken maken nog nauwelijks schone kleren
Rank a Brand/Schone Kleren Campagne, 10 nov 2015
Actieplan brancheorganisaties zorgt voor weinig actie onder kledingbedrijven
CNV / FNV / LIW / Schone Kleren Campagne / SOMO, 30 okt 2014
Rapporten Schone Kleding