terug

Steun Indiase textielarbeiders


De Clean Clothes Campaign Task Force, een coalitie van 30 NGO's in de Indiase deelstaat Tamil Nadu, vraagt u om in actie te komen voor de textielarbeiders van Vedasanthu. Hun arbeidsrechten worden systematisch genegeerd en kinderarbeid komt nog steeds veelvuldig voor.

Onderzoek van vakbonden en NGO's wijst uit dat de arbeidsrechten van de werknemers van de katoenspinnerijen in Vedasanthur (een deel van het district Dindigul) op talloze gebieden worden geschonden. Van de 167 spinnerijen in de regio, staan er maar 56 vakbondsactiviteiten toe. Werknemers worden ontslagen als ze zich aansluiten bij een vakbond. Oudere werknemers worden gedwongen te vertrekken en kunnen dan tegen een beginnersloon weer bij andere fabrieken beginnen.

Kinderarbeid, slaag en amputaties

Er werken ongeveer 950 kinderen in de spinnerijen van Dindigul. Zowel volwassenen als kinderen worden soms geslagen met stokken als ze niet hard genoeg werken. De werkomstandigheden zijn onveilig en ongezond. De fijne katoenstof leidt tot aandoeningen aan de luchtwegen. Oude machines leiden vaak tot snijwonden en soms tot amputaties van vingers.

Hongerloon en geen sociale zekerheid

Textielarbeiders wordt vaak de sociale arbeidsvoorwaarden ontzegd waar ze wettelijk recht op hebben. Ze worden bijvoorbeeld niet verzekerd, krijgen geen pensioen en zwangerschapsverlof. De werknemers verdienen minder dan het officiële minimumloon, waarvan ze niet in staat zijn zich goed te voeden.

Kom in actie

Wilt u meewerken aan een beter bestaan voor de textielarbeid(st)ers van Vedasanthur? Klik dan HIER en stuur een mail naar bijvoorbeeld de premier van Tamil Nadu.

Landelijke India Werkgroep, 29 maart 2004


Landelijke India Werkgroep - 30 maart 2004