Landelijke India Werkgroep

download rapport BOUND BY BROTHERHOOD

'Politie India martelt en doodt gevangenen'


bron: ANP, 14-12-2016

NEW DELHI - De politie in India martelt en doodt stelselmatig verdachten die in de gevangenis vastzitten. Tussen 2010 en 2015 zouden 591 mensen die in hechtenis zaten zijn omgebracht.

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) baseert zich in een rapport op officiële Indiase cijfers. In plaats van de politie ter verantwoording te roepen, zo schrijft HRW, houdt de overheid alleen maar noodzakelijke hervormingen tegen die de rechten van arrestanten beter waarborgen.

HRW onderzocht zeventien individuele gevallen en sprak met meer dan zeventig betrokkenen zoals advocaten, familieleden, justitiemedewerkers en politiemensen. In alle gevallen bleek dat de politie zich niet aan de wettelijke procedure voor arrestatie en hechtenis had gehouden.

Human Rights Watch vindt dat de Indiase politie onderhand eens moet leren dat het slaan van verdachten onacceptabel is. Politiefunctionarissen die de dood van arrestanten onderzoeken, doen alles om de betrokken collega's af te schermen. In plaats daarvan moeten ze de schuldigen voor het gerecht brengen.


Download het rapport ‘Bound by Brotherhood’: India’s Failure to End Killings in Police Custody (Human Rights Watch, december 2016)

Landelijke India Werkgroep - 19 december 2016