Landelijke India Werkgroep

Maatschappelijke organisaties bekritiseren India’s mensenrechtensituatieIndiërs tijdens demonstratie in New York
UCAN India, 29-5-2017

New Delhi: De Alliance for Justice and Accountability, een coalitie van Indiase christenen, Dalits, moslims en progressieve krachten in de VS, heeft een uitgebreid verslag over de schendingen van de mensenrechten van sociale en religieuze minderheden van India uitgebracht.

Uit het rapport, dat op 23 mei in Washington is gepubliceerd, blijkt dat de schendingen zijn toegenomen sinds de BJP-regering aan de macht kwam. "Deze harde realiteit wordt al onderkend zowel in India als internationaal." "De ziel van India staat op het spel. Elke gekozen regering moet aansprakelijk zijn voor de grondwet van India, de wetten van het land," zegt Ajit Sahi, een woordvoerder van de coalitie.

Het 63 pagina’s tellende rapport richt zich op gevallen van religieus geweld, geweld van militante groepen, buitengerechtelijke moorden, love jihad [veronderstelde campagne waarbij jonge moslimmannen hindoe-meisjes verleiden om ze te bekeren tot de islam], herbekering naar hindoeïsme, beperkingen van vrijheid van meningsuiting en intimidatie van mensenrechtengroepen. Het rapport begint met het citeren van een aantal internationale rapporten over de situatie in India, die niet allemaal zo maar terzijde geschoven worden als suggestief of tendentieus.
Bij de recente toetsing van India's situatie door de VN-Mensenrechtenraad heeft India van 112 landen vragen ontvangen, het hoogste aantal na Zuid-Afrika.
India kreeg ook de nodige kritiek in het rapport over religieuze vrijheid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De semi-officiële US Commission on International Religious Freedom (USCIRF) zei dat ‘religieuze tolerantie’ afnam terwijl de schendingen zijn toegenomen. Human Rights Watch meldde in haar rapport uit 2016 dat aanvallen door mensen die beweren BJP-aanhanger te zijn, reden tot "toenemende bezorgdheid" zijn in India.

In het "Jaarrapport over Mensenrechten en Democratie in de Wereld" van de EU werd India aangespoord om meer te doen om “diepgewortelde maatschappelijke praktijken” [zoals kastendiscriminatie] te bestrijden.
Het Pew Research Center plaatste India tussen de tien slechtste landen in de wereldwijde index van mensenrechten van 2016, naast Pakistan, Nigeria, Syrië en Afghanistan.

En tenslotte ondersteunen de cijfers van India’s Ministerie van Binnenlandse Zaken van vorig jaar wat anderen ook beweren: een stijging van 17% in het aantal geweldsincidenten tegen minderheden in 2015 vergeleken met het voorgaande jaar, met 97 mensen gedood en 2.200 gewond.

Een anonieme jonge Dalit-activiste zei op de bijeenkomst dat Indiase diasporaleden van de minderheid besloten hebben zich te keren tegen de ‘krachten van hindoeďstisch recht’ in de VS. Dalits, Sikhs, moslims en christenen vormen een "sterke" coalitie. "Het beest is ontwaakt. We slikken Modi niet!", zei ze.
Het rapport zegt dat het "ongekende succes van de BJP enorme voeding heeft gegeven aan Hindoe-nationalistische krachten die een belangrijk deel van haar basis vormen." Dat bleek een prikkel te zijn voor wetshandhavingsinstanties die heeft tot een "toename in het aantal gevallen van willekeurige en onwettige hechtenis, marteling en wrede, onmenselijke en vernederende behandeling van verdachten van terrorisme in politiehechtenis." De Nationale Mensenrechtencommissie heeft in 2015-16 36.000 klachten tegen de politie geregistreerd, maar in slechts 94 gevallen is er een eerste onderzoeksrapport ingediend tegen de politie, aldus het rapport.

Download het rapport


[vertaling: Landelijke India Werkgroep]
Landelijke India Werkgroep - 30 mei 2017