Landelijke India Werkgroep
English version of this page  terug

HRF Media, 25 april 2018

Wet voorkoming wreedheden tegen Dalits en Adivasi: evaluatie van de uitvoering in Tamil Nadu 2016-17


De Tamil Nadu Right to Information Campaign heeft een statusrapport gepubliceerd over de uitvoering van de Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act (de wet ter voorkoming van wreedheden tegen Dalits en Adivasi) in Tamil Nadu. De Strategic Multi-Actor Round Table (SMART) over de evaluatie werd bijgewoond door meer dan 50 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van de overheid, gepensioneerde ambtenaren, academici, mensenrechtenverdedigers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen.

Onder de deelnemers waren ook vijf plaatsvervangende hoofdinspecteurs van politie van de mensenrechten- en sociale rechtvaardigheidsafdeling van het politiedepartement van de overheid van Tamil Nadu. P.S. Krishnan IAS (voormalig secretaris van het Ministerie van Welzijn van de Indiase regering) hield de openingsrede en ontving de eerste kopie van het rapport uit handen van M.S Porkodi. R. Karupusamy, directeur van READ, zat de bijeenkomst voor. Edwin van HRF presenteerde de bevindingen.

De heer Karupusamy presenteerde een toolkit ontwikkeld om de uitvoering van de wet te beoordelen met behulp van de Right to Information Act en de richtlijnen. De deelnemers besloten de uitvoering van de wet in Tamil Nadu voortdurend te toetsen beoordelen en richtten daartoe de toezichtgroep op staatsniveau op.

Enkele belangrijke punten uit het rapport:
 • Het aantal onder de wet geregistreerde gevallen was 1.476 voor 2016, een daling van 19% vergeleken met 2015 (aantal gevallen: 1.822), volgens Jaarverslagen 2016 en 2015.
 • Er vindt elke week een moord op en een verkrachting van een Dalit plaats, en twee rellen die tegen de Dalit-gemeenschap zijn gericht.
 • Er is slechts één geval van verkrachting van een Adivasi (ST) vastgelegd.
 • Madurai is het enige district dat een zaak registreerde onder de Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 (PEMSRA) (de wet m.b.t. het verbod van handmatig poepruimen).
 • Landelijk is het percentage vrijspraken van aangebrachte zaken onder de wet 92,21%.
 • 100% vrijspraak was er in 12 van de 32 districten: Ramanathapuram (102 gevallen), Tiruppur, Thiruvarur, Pudukkottai, Thiruvallur, Thanjavur, Theni, Chennai, Tiruvannamalai, Coimbatore, Dindigul en Cuddalore. Het aantal vrijspraken was uitzonderlijk hoog in Cuddalore (203), Pudukkottai (165), Ramanathapuram (133) en Theni (108). Andere districten met onevenredig veel vrijspraken zijn Thoothukkudi (1 tegen 133), Dharmapuri (1 tegen 99), Villupuram (47 tegen 594) en Tirunelveli (5 tegen 188).
 • De overheid is in geen enkele zaak in beroep tegen vrijspraak gegaan.
 • 66% van de onderzoeken werd niet op tijd voltooid (binnen 60 dagen) zoals bepaald wordt door de wet.
 • Het gemiddelde aantal uitgevoerde onderzoeken per maand is slechts 3,3 per hoofdinspecteur van politie.
 • Alleen in zeven districten (Thoothukkudi, Coimbatore, Theni, Dindigul, Virudhunagar, Tirunelveli en Madurai) voltooiden politie-inspecteurs meer dan één onderzoek per week.
 • In 81% van de gevallen zijn voorgelegde zaken door de rechtbank opgeschort.
 • In 16 districten neemt het opschorten van zaken toe: Thanjavur, Perambalur, Vellore, Theni, Ariyalur, Chennai, Tiruvannamalai, Virudhunagar, Salem, Coimbatore, Namakkal, Nilgiris, Dindigul, Cuddalore, Madurai en Trichy.
 • Slechts zes (25%) van de verplichte 32 exclusieve speciale rechtbanken [ter uitvoering van de betreffende wet] zijn in werking.
 • In 29 districten is er geen registratie van reis- en onderhoudskosten (TAME).
 • 59% van de slachtoffers kreeg geen vergoeding gedurende het jaar 2016.
 • Slechts 8% kreeg de compensatie/vergoeding binnen de gestelde tijd van 7 dagen.
 • In de districten Nilgiris, Perambalur en Kanyakumari werden in het hele jaar nul rechtszaken afgerond.
 • Er zijn geen bijeenkomsten van het State Vigilance and Monitoring Committee (SVMC; “staatscommissie voor waakzaamheid en toezicht”) geweest sinds 2013. Sinds de start in 1995 zijn er slechts drie van de 42 verplichte vergaderingen geweest.
 • Ondanks 'strikte instructies' werden er in 2016 in vier districten (Trichy, Sivagangai, Chennai en Madurai) géén DVMC (“districtscommissie voor waakzaamheid en toezicht”) vergaderingen gehouden. In negen districten waren er slechts één (Kanchipuram, Kanyakumari, Karur, Pudukkottai, Thiruvallur, Thiruvannamalai, Thanjavur, Villupuram en Cuddalore), hoewel de wet driemaandelijkse vergaderingen verplicht stelt.
 • Er is geen enkele driemaandelijkse beoordeling van de zaken uitgevoerd (volgens artikel 7, lid 3 van de wet).
 • Er zijn géén beoordelingen uitgevoerd geweest van de speciale openbare aanklagers (volgens artikel 14, lid 2 van de wet).
 • Er werd geen actie ondernomen tegen functionarissen wegens plichtsverzuim (volgens artikel 4, lid 4 van de wet) en evenmin werden ze vervangen wegens incompetentie.

Download het rapport

Mediaberichten over De Ronde Tafel over de wet:

Cases recorded under SC/ST law abysmally low (Deccan Chronicle, 24 apr 2018)
Pendency rate, acquittals high in SC/ST Act cases in T.N (The Hindu, 24 apr 2018)
Group to check implementation of SC/ST Act (Times of India, 25 apr 2018)


[vertaling: Landelijke India Werkgroep; origineel artikel: http://hrf.net.in/smart-poa-2018/ ]
Landelijke India Werkgroep - 24 mei 2018