Landelijke India Werkgroep
English version of this page  terug

Intercultural Resources, 8 aug 2018

Vraag om openbaar onderzoek naar moord op Ajit Naik

Verzoek om uitvoerig onderzoek naar moord en de echte krachten achter deze geweldscyclus


Ajit Maneshwar Naik, populair milieu- en ‘recht op informatie’-activist en bekend advocaat, werd op brute wijze vermoord in Dandeli (Uttara Kannada District, Karnataka) toen hij thuiskwam in de nacht van 27 juli 2018. Ajit was een belangrijk campagnevoerder bij Kali Bachao Andolan en Dandeli Taluk Horata Samithi. Daarnaast leidde hij het Dandeli Civic Initiative. Naik was 57 jaar oud.

Zelfs toen velen van ons de tientallen jaren vechten tegen de roekeloze vernietiging van de rivier de Kali en haar fantastische wouden moe werden, ploeterde Ajit voort, onvermoeibaar, samen strijdend met de armen en de tribalen, om de onbezonnen vervuiling van de Kali onder de aandacht te brengen. Hij vocht tegen zandwinning uit de rivier, bestreed de houtmaffia en de roekeloze ontwikkeling van het toerisme in de Kali-vallei door ontwikkelaars van onroerend goed, en zette zich in voor de zaak van tribalen en andere arme gemeenschappen.

Namens Kali Bachao Andolan had Naik een belangrijk aandeel in het stoppen van het Dandeli Mini Hydel Project (gepromoot op basis van een geplagieerde milieueffectbeoordeling door Ernst & Young), een project waarin de laatste stromende delen van de Kali effectief zouden worden afgedamd. Hij speelde een leidende rol bij de inspanningen van de Andolan in aan de kaak stellen van tientallen jaren van vervuiling van de Kali-rivier door West Coast Paper Mills, veroorzaakt door meedogenloze (en illegale) waterwinning uit de Kali en boskap. Hij maakte deel uit van de campagne om het afleggen van verantwoording af te dwingen van de International Finance Corporation van de Wereldbank, die de uitbreiding van de fabriek financierde zonder rekening te houden met de ernstige milieuovertredingen.

De laatste tijd was Naik betrokken bij de strijd van de fabrieksarbeiders voor rechtvaardige lonen, betere arbeidsomstandigheden en de aanpak van intimidatie op het werk. Daarnaast was Naik bezig met het voorbereiden van een zaak die moest worden ingediend bij het National Green Tribunal tegen de bouw van een illegale elektriciteitscentrale door de papierfabriek en ook met het bestrijden van landroof in Moulangi, een ongerept rivierwoud nabij Dandeli.

De politie heeft een verdachte opgepakt. De persoon die de wrede misdaad heeft gepleegd, moet worden gestraft. Maar het is nog belangrijker, meer dan ooit tevoren, dat de mensen achter de moord op Ajit Naik voor het gerecht worden gebracht, ongeacht hun politieke macht en financiële middelen.

We moeten niet vergeten dat Ajit Naik slechts een recent slachtoffer is van het falen van de deelstaatoverheid om ervoor te zorgen dat de rechtsstaat zegeviert in het dichtbeboste Uttara Kannada-district, rijk aan natuurlijke hulpbronnen. De vicieuze cirkel van geweld, alomtegenwoordig geworden in de regio, moet doorbroken worden. De mensen van Uttara Kannada en degenen die met Ajit Naik hebben gestreden voor de aandacht voor en de aanpak van de vernietiging van het ecosysteem van de Kali-rivier, moeten worden beschermd. Het klimaat van angst ontketend door gevestigde belangen moet frontaal worden aangepakt.

Eisen:

Gezien deze ernstige situatie eisen wij dat de Eerste Minister van Karnataka, H.D. Kumaraswamy, stappen moet ondernemen om een gezamenlijke wetgevende commissie te vormen die:

  1. toezicht houdt op het lopende onderzoek naar de moord op Ajit Naik en de verantwoordelijken voor zijn dood aan het licht brengt;
  2. duidelijke stappen vaststelt om een einde te maken aan de geweldscyclus in het district en de heersende cultuur van geheimhouding bij de besluitvorming die dergelijk geweld aanmoedigt;
  3. openbare hoorzittingen organiseert in Dandeli en andere delen van het district om bewijzen te verzamelen voor de ongebreidelde milieuovertredingen in het district en een rapport opstelt volgens de richtlijnen van de A T Ramaswamy-commissie;
  4. met voorstellen komt voor de waarborg van de sociale en ecologische veiligheid van de mensen in het district en de allesomvattende en volledige ontwikkeling in de regio bevordert;
  5. specifieke middelen vastlegt om de bescherming van milieu-, ‘recht op informatie’- en sociale activisten uit te breiden ter bevordering van zaken van algemeen belang in heel Karnataka.
Alleen zulke stappen zullen vrede brengen voor de ziel van Ajit Naik en voor ons de verzekering dat Karnataka een regio is waar de rechtsstaat en democratie nog niet verloren zijn.


[vertaling: Landelijke India Werkgroep; origineel artikel: Demand for Public Investigation into the Murder of Ajit Naik]
Landelijke India Werkgroep - 9 aug 2018