terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Onderwijsblad, 9 maart 2002

door:
G. van der Mee


Kinderarbeid voor het goede doelAlles hadden de leerlingen van het Amsterdamse Lyceum aangepakt om maar zoveel mogelijk geld op te halen. Shantha Sinha was zichtbaar ontroerd over zoveel 'kinderarbeid' voor het goede doel.

Ter ere van het 85-jarig bestaan van de school besloot het Amsterdams Lyceum de campagne te steunen van de MV Foundation. Deze Indiase organisatie bestrijdt de kinderarbeid in de deelstaat Andhra Pradesh door overal scholen op te richten. Het geld werd verdiend met onder andere het schoonmaken van de Beurs van Berlage na 'het huwelijk', het verzorgen van lunches voor kantoren in de buurt, de uitgave van een gedichtenbundel en het organiseren van een loterij. Martine van Bemmel, die sprak namens het leerlingenparlement, wist nog precies welke gerechten zij had verzorgd voor het lopend buffet: lasagne en pannenkoeken. Dat er zoveel geld, meer dan 20.000 euro, uit deze 'kinderarbeid' zou komen, had eigenlijk niemand verwacht. Shantha Sinha was zichtbaar ontroerd. Zij was in Nederland om een conferentie bij te wonen over kinderarbeid: "Ik haal hier meer energie uit dan uit een hele conferentie waar ik iedereen er nog van moet overtuigen dat kinderen niet moeten werken maar op school horen."

Binnenkort zal er in Nederland een nieuwe campagne van start gaan, gericht op onderwijs als beste middel om kinderarbeid te bestrijden. De AOb, FNV, Hivos en de Landelijke India Werkgroep willen daar drie jaar lang aan werken.

Het geld van het Amsterdams Lyceum zal worden besteed aan het inrichten van een aantal scholen.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 12 april 2010