terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Trouw, 14-3-2003      

PvdA: Schort hulp aan Indiase deelstaat Gujarat op

door:
Eric Brassem

AMSTERDAM - De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft de regering gevraagd om de hulp aan de Indiase deelstaat Gujarat op te schorten. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de deelstaatregering van betrokkenheid bij vervolging van de moslimminderheid, en nalatigheid bij het lenigen van de nood onder de slachtoffers.

Zo'n tweeduizend moslims zijn vorig jaar vermoord door extremistische hindoes. Tienduizenden moslims werden uit hun huizen verjaagd, vrouwen massaal verkracht, nadat op 27 februari een trein vol hindoes in Godhra uitbrandde. 59 hindoes kwamen om. Volgens de hindoes hadden moslims een brandbom gegooid; politie-onderzoek wees op een ongeluk in de trein.
   Indiase en internationale mensenrechtenorganisaties rapporteren dat politici en ambtenaren niets deden, of deelnamen aan de moorden. De aanvallers werkten adressenlijsten van moslims af.
   Vorige week veroordeelde Amnesty International de onverschilligheid jegens slachtoffers van de moordpartijen en massale verkrachtingen. De organisatie roept de overheid op tot erkenning van de gebeurtenissen, en vervolging van de schuldigen. Daar ziet het niet naar uit: gisteren kreeg een documentaire over de rellen een vertoningsverbod opgelegd.
   De regering in Gujarat wordt gevormd door de partij die ook op nationaal niveau de regering vormt, de BJP. Deelstaatpremier Narendra Modi staat bekend als havik, en vriend van extremistische hindoe-organisaties.
   Ook christenen in Gujarat maken zich zorgen. Dinsdag uitte de All India Christian Council (AICC) zijn zorg over een onderzoek dat de deelstaatregering uitvoert. Lokale autoriteiten moeten op vragenlijsten namen en adressen van christenen en kerken opgeven. 'Wat zijn de redenen achter de bekeringen in uw district?', luidt een van de vragen, aldus de AICC.
   Die vraag lijkt verband te houden met de belofte van de BJP, om een anti-bekeringswet aan te nemen die India hindoeïstisÁh moet houden. De AICC vreest dat de adressen gebruikt kunnen worden bij pogroms op christenen, zoals vorig jaar onder moslims.
   Nederland heeft vorig jaar voor 12,5 miljoen euro hulp gegeven aan Gujarat, vooral voor de wederopbouw van scholen, drinkwatervoorzieningen en klinieken, die werden getroffen door een zware aardbeving. Ook de EU steunt de deelstaatregering met tientallen miljoenen euro's.
   Toenmalig minister van ontwikkelingssamenwerking Herfkens was in 2001 niet onder de indruk van berichten dat die hulp niet ten goede kwam aan moslims. Na de slachtingen vond ze wel dat het criterium 'behoorlijk bestuur' 'ernstig onder druk' was gekomen. In hun maandag verstuurde brief aan minister De Hoop Scheffer (buitenlandse zaken) en staatssecretaris Van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) vraagt de PvdA-fractie zich af of de kwaliteit van het bestuur van Gujarat de miljoenensteun rechtvaardigd.terug

LIW IN 'T NIEUWS

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 14 maart 2003