terug
Onderstaande tekst is gepubliceerd in: Reformatorisch Dagblad, 14-3-2003      

Wie zijn hier christen en waar wonen ze?

door:
A. Jansen

NEW DELHI - Wie zijn hier christen? Met hoevelen zijn ze? Waar wonen ze? Zomaar wat vragen uit een enquête die deze maand in de Indiase deelstaat Gujarat werd gehouden. Niets verontrustends, ware het niet dat radicale hindoes erachter zitten.

Vorig jaar slachtten die met behulp van adreslijsten massaal moslims af. Christenen in Gujarat vrezen dat zij binnenkort aan de beurt zijn. "Wij verzoeken u vriendelijk om gedetailleerde informatie te verzamelen over christenen in uw district over de periode 1998 tot 2002. Gelieve de gegevens terug te sturen vóór 13 maart 2003." Aldus begint een met de hand geschreven vragenformulier dat deze maand is verspreid onder politiefunctionarissen in de Indiase deelstaat Gujarat. Diverse christenfamilies in Ahmedabad en in andere delen van Gujarat hebben hun beklag gedaan over het onderzoek, en zeiden "op de late avond" bezoek te hebben gehad van de politie. In sommige gevallen werd als reden opgegeven dat de gegevens nodig waren om christenen "als minderheid" te beschermen bij aanvallen door derden.

Het vragenformulier dat de politie hanteerde bevat rubrieken zoals: naam van de christenen, adres, leeftijd, gegevens over alle christelijke instellingen, het aantal mensen dat dit jaar tot geloof is gekomen, de redenen voor hun bekering en de aanwas van het aantal christenen door natuurlijke geboorte. Na eerdere ontkenningen heeft de regering van de deelstaat Gujarat, die wordt geleid door premier Narendra Modi, toegegeven dat zij inderdaad gegevens verzamelt over christenen in de deelstaat. Tegelijkertijd werd gezegd dat het onderzoek "op verzoek was" van de centrale regering in New Delhi. Zowel de centrale regering in de Indiase hoofdstad (die geleid wordt door premier Vajpayee en vice-premier Advani), als de deelstaatregering van Gujarat wordt gedomineerd door de radicale hindoepartij Bharatiya Janaata Partij (BJP). Grote invloed op het beleid heeft ook de extremistische hindoebeweging RSS (Rashtrya Swayamsevak Sangh).

In een persverklaring op 11 maart brengt de secretaris van de All India Christian Council (AICC), dr. John Dayal, het onderzoek in verband met een omstreden wetsvoorstel tegen "gedwongen" bekeringen, dat later deze maand in stemming zal worden gebracht. De AICC hekelt het onderzoek onder christenen in Gujarat als zijnde illegaal, omdat alleen op landelijk niveau zo’n bevolkingsonderzoek wettelijk is toegestaan. Bovendien is het gevaarlijk, stelt de raad, omdat gegevens van christenen in handen kunnen komen van militante leden van de RSS. Onder het motto van de Hindutva-ideologie, "India alleen voor hindoes", hebben radicale RSS-bendes al eerder soortgelijke adreslijsten gebruikt om niet-hindoes op te sporen en te vermoorden. Dat gebeurde nadat op 27 februari 2002 een treinwagon met hindoepelgrims in de stad Godhra in brand was gestoken, waarbij 59 hindoes omkwamen. De dag daarna vond een massale klopjacht op moslims plaats waarbij volgens schattingen van Amnesty International en Human Rights Watch ruim 2000 moslims omkwamen. Ze werden vaak op beestachtige wijze afgeslacht; vrouwen werden op grote schaal verkracht.

Volgens een groot aantal onafhankelijke onderzoeksrapporten heeft de overheid van Gujarat met name in de eerste dagen na de aanslag op de trein werkeloos toegekeken en hebben politie, andere ambtenaren en politici zelfs actief deelgenomen aan het vermoorden van moslims. De Landelijke India Werkgroep (LIW) in Utrecht heeft de Nederlandse regering en de Europese Unie begin deze maand opgeroepen de hulp aan de deelstaat op te schorten, omdat schuldigen aan de massamoord nog steeds niet zijn bestraft, en omdat door de regering nauwelijks iets voor de slachtoffers wordt gedaan. Nederland gaf Gujarat vorig jaar 12,5 miljoen euro aan financiële hulp. De EU gaf 40 miljoen euro aan de deelstaat voor de hervorming van de gezondheidszorg.

De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft op 11 maart aan de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking vragen gesteld over de misstanden in Gujarat, en heeft verzocht de hulp aan de Indiase deelstaat op te schorten. Intussen heeft de All India Christian Council het Indiase hooggerechtshof gevraagd het onderzoek onder christenen in Gujarat onwettig te verklaren.



terug

LIW IN 'T NIEUWS

Religie en Conflict

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 24 november 2004