terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Nederlands Dagblad, 9-5-2003      

Beste baas kampt met kinderwerk

door:
Jenneke Hoogland

De topman van Unilever, Anthony Burgmans, is de beste topmanager van Nederland. De bestuursvoorzitter dankt zijn eretitel aan het succesvol terugbrengen van het aantal merken in de multinational. Tenminste, dat blijkt uit een enquête gehouden door MKB-Nederland onder zo'n 4000 ondernemers en consultants in het midden- en kleinbedrijf. Maar wat als het onderzoek niet in maart en april, maar nú werd gehouden?

Unilever ligt op het moment onder vuur omdat het betrokken zou zijn bij kinderarbeid in India. En hoe je dat wendt of keert, dat heeft toch gevolgen voor je imago.

Een aantal organisaties (waaronder Amnesty International, FNV en de Novib) betichten Unilever ervan dat het jonge kinderen laat werken. Het zou gaan om ruim 20.000 kinderen, voornamelijk meisjes, in de leeftijd van 6 tot 14 jaar in de Indiase deelstaat Andra Pradesh. Zij verrichten zware en langdurige arbeid bij boeren die katoenzaden produceren voor het bedrijf Paras Extra Growth Seed, waarin Unilever-dochter Hindustan Lever een belang heeft van 26 procent.

De werkgroep zegt de wantoestanden sinds vorig voorjaar al verscheidene malen bij de Brits-Nederlandse multinational onder de aandacht te hebben gebracht, zowel bij het Rotterdamse hoofdkantoor als in India. "De directeur van Unilever-Nederland leek een gewillig oor te hebben voor onze klachten, evenals het Indiase zaadbedrijf Paras", vertelde Astrid Kaag van FNV Mondiaal. "Maar omdat er tot nu toe niets gebeurt en de situatie voor de kinderen nog niet is verbeterd, treden we naar buiten."

Het was- en voedingsmiddelenconcern vindt de wantoestanden 'zeer ernstig', maar kan volgens eigen zeggen heel weinig doen. "Het gaat om leveranciers aan het zaadbedrijf waarin een dochter van ons een minderheidsbelang heeft. Daar hebben we niet alle zeggenschap over." Bovendien wordt het resterende belang van 26 procent uiterlijk in oktober 2004 verkocht.

Maar om de organisaties toch terwille te zijn, heeft Burgmans voorgesteld om samen met de groeperingen om tafel te gaan. Samen kunnen ze dan initiatieven ontwikkelen die zo snel mogelijk een einde moeten maken aan kinderarbeid. En wie komt er? Niemand!, zo meldde hij deze week op een aandeelhoudersvergadering. "Nog niemand heeft zich gemeld."

Volgens G. Oonk van de Landelijke India Werkgroep zijn er verscheidene pogingen gedaan om in gesprek te komen met mensen van Hindustan Lever.

Onderste regionen

De ngo's zoeken het dus buiten Burgmans om. Misschien heeft de topman het dan nog niet zo heel slecht aangepakt. Veel plaatsen zal hij dan ook niet zakken op de ranglijst. In de onderste regionen is het overigens ook nog een strijd. Tony Pedder, de Britse oud-bestuursvoorzitter van Corus, werd genomineerd als de slechtste topmanager. Maar omdat hij tijdens de looptijd van het onderzoek werd ontslagen (zijn opvolger Philippe Varin gaat ook geen gemakkelijke tijd tegemoet), valt de twijfelachtige eer aan de op-een-na-slechtste topmanager: Axel Rückert van Getronics. Vanwege de aanhoudend slechte prestaties van zijn onderneming, aldus het juryrapport.



LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 24 november 2004