terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Het Parool, 3-8-2006


Kinderarbeid India aan banden

Voetballen stikken blijft toegestaanNEW DELHI - India breidt het verbod op kinderarbeid uit. Vanaf oktober mogen Indiase kinderen onder de veertien niet meer werken in eettentjes en restaurants of als huishoudelijke hulp.

Dat heeft het ministerie van Arbeid meegedeeld.. Kinderarbeid was in India al verboden in fabrieken, mijnen en op gevaarlijke arbeidsplaatsen. Door gebrekkige controle werken kinderen desondanks nog massaal in fabrieken.
Kinderarbeid in de landbouw en alle werk in en om het huis is in India nog steeds toegestaan. Zo blijft het stikken van voetballen en het rollen van sigaretten geoorloofd.
Thuiswerk en landbouw zijn samen goed voor tweederde van alle Indiase kinderarbeid, zegt Gerard Oonk van de campagne Stop Kinderarbeid in een reactie op het nieuwe verbod.
Volgens de Wereldbank werken in India 44 miljoen kinderen. Dat is het grootste aantal in de wereld. Armoede is de oorzaak. Kinderen leveren vaak een onmisbare bijdrage aan het gezinsinkomen, ook al worden zij slecht betaald.
De campagne 'Stop kinderarbeid - School, de beste werkplaats' juicht het besluit van de Indiase regering toe.
Oonk zegt: "Dit is een belangrijke stap na alle druk op India om meer werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid. Helaas is niet besloten ook het werk in de landbouw en in het eigen huishouden aan banden te leggen. Daarvoor is het ook nodig het recht op onderwijs, sinds kort in de Grondwet, beter in praktijk te brengen."
Ongeveer honderd miljoen Indiase kinderen tussen zeven en veertien jaar gaan niet naar school.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 4 augustus 2006