terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op: Hivos.nl, 27-2-2007
Kinderarbeid in de grootste werkplaats ter wereldChina is de snelst groeiende economie ter wereld. In dit enorme Aziatische land neemt kinderarbeid echter ook toe. Op zaterdag 3 maart geeft de campagne Stop Kinderarbeid, waarvan Hivos deel uitmaakt, tijdens de conferentie Made in China in Amsterdam een workshop over dit onderwerp.

De Chinese economie is booming. Het land wordt ook wel de grootste werkplaats ter wereld genoemd. Uit onderzoeken blijkt echter dat ondanks, of misschien wel dankzij de economische groei, kinderarbeid in het machtige Aziatische land toeneemt. Ondanks dat kinderarbeid toeneemt, lijkt China volgens kenners het internationale Millenniumdoel 2 al bijna gehaald te hebben. Dit doel, dat onderdeel uitmaakt van de 8 Millenniumdoelen van de Verenigde Naties, pleit ervoor dat alle kinderen op aarde in 2015 naar school gaan.

Deze schijnbare tegenstelling is één van de aandachtspunten tijdens de workshop 'Kinderarbeid in de grootste werkplaats van de wereld', georganiseerd door de campagne Stop Kinderarbeid. May Wong, een vertegenwoordiger van een onderzoeksbureau in China, zal aan de hand van de concrete voorbeelden inzicht verschaffen in deze materie. Frans Roselaers, voormalig directeur van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), en Gerard Oonk, directeur Landelijke India Werkgroep, discussieren onder leiding van campagnecoordinatrice Jetteke van der Schatte Olivier over de mogelijkheden om vanuit Nederland en internationale organisaties dit probleem aan te pakken.

Wereldwijd werken volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) ruim 200 miljoen kinderen, waarvan 120 miljoen kinderen hele dagen. Het gaat hier om kinderen tussen de 7 en 17 jaar.

De campagne 'Stop Kinderarbeid: school, de beste werkplaats' streeft ernaar om kinderarbeid in zijn geheel uit te bannen door de kinderen dagonderwijs aan te kunnen bieden. De campagne is een gezamenlijk initiatief van drie leden van de Alliance 2015, waaronder Hivos. In Nederland werkt Hivos hierin samen met de Algemene Onderwijsbond, de Landelijke India Werkgroep en FNV Mondiaal.

De campagnemedewerkers werken samen met de Hivos partner MV Foundation. Deze organisatie, die in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh actief is, is er bijvoorbeeld in geslaagd om honderdduizenden werkende kinderen weer naar school te krijgen. Volgens de voorzitter van de MV Foundation, Shanta Sinha, is 'school zonder meer de beste methode tegen kinderarbeid'.

Op zaterdag 3 maart zal de situatie in China nader onder de loep worden genomen op de FNV-conferentie in Amsterdam. Daar is naast kinderarbeid tevens aandacht voor vele andere zaken. China is immers ook het land zonder onafhankelijke vakbonden en nauwelijks persvrijheid. En waar de kloof tussen rijk en arm halsoverkop toeneemt. De FNV-conferentie Made in China gaat dieper in op deze kwesties aan de hand van debatten, presentaties, films, workshops over werk, democratie, vakbonden, Nederlandse bedrijven in China, Chinese bedrijven in Afrika en nog veel meer.

De workshop van Stop Kinderarbeid begint om 11.20 uur. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op de website van Made In China 2007 of Stop Kinderarbeid.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 25 juni 2007