terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Algemeen Dagblad, 16-6-2007

Het Actieplan 'Van Werk naar School' is niet alleen door de FNV, maar door de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' opgesteld. Daar maken in Nederland ook Hivos, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep deel van uit.


FNV pleit voor gedragscode bij ondernemingen

'Wees openhartig over kinderarbeid'AMSTERDAM - De FNV roept werkgevers op om open te zijn over kinderarbeid. Volgens de vakbeweging is er waardering voor bedrijven die daar openhartig over zijn en er op een geloofwaardige manier iets aan willen doen.

"Als je het in de doofpot stopt, dan heeft dat een averechts effect," zegt Mario van de Luijtgaarden van FNV Mondiaal. "IKEA reageerde niet zo handig toen naar buiten kwam dat hun producten met kinderarbeid tot stand kwamen. Daar heeft het bedrijf ook van geleerd. Nike is sinds een paar jaar ook heel open over hun productie en grijpt in als er misstanden zijn."

De vakcentrale lanceerde gisteren een actieplan met tips voor bedrijven om kinderarbeid uit te bannen. Daarin wordt onder meer gepleit voor een gedragscode en bedrijfsbeleid, waarin ondernemingen duidelijk vastleggen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.

Zo moet kinderarbeid niet alleen worden uitgebannen, maar er moet ook worden voorkomen dat kinderarbeiders op straat komen te staan. "Bedrijven moeten werken aan een structurele oplossing," vindt Van de Luijtgaarden. "Het mag niet zo gaan dat kinderen eruit worden geschopt als het uitkomt. De bedrijven moeten juist stimuleren dat de kinderen vervolgens naar school gaan." Verder moeten ouders beter betaald werk krijgen, waardoor de inzet van hun kroost niet meer nodig is. Volgens de FNV is vooral kinderarbeid te vinden in de productieketen van bedrijven waar veel werk wordt uitbesteed aan ondernemers in lagelonenlanden. "Besparing mag nooit een excuus zijn om als bedrijf je verantwoordelijkheid te ontlopen."terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 18 juni 2007