terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op IndianFeelings.com, 7-8-2007


Weer uitstel actiegroepen voor rechtszaak in India



Een algemeen luidend credo klinkt als volgt: vooral de rijke trekt profijt van de staat, rijken zijn met de overheid het beste af. 't is opzienbarend hoe progressieve herverdelingsoperaties van de overheid alleen maar tot gevolg zouden hebben dat de rijken nog beter af zijn. Overheden gaan bij het vergaren van inkomsten in het algemeen niet anders te werk dan de handige dief: het geld wordt bij voorkeur daar weggehaald waar het te vinden is - bij de zwakbedeelden en mensen die zich niet teweer kunnen stellen via ingewikkelde gerechtelijke procedures.

Met name in ontwikkelingslanden, alwaar men een mond vol heeft met imperialisme, kapitalisme, verder zingend de straat optrekt met hartverscheurende kakofonisch verklankte liederen etc. is het beste klimaat aanwezig waarin imperialistische en kapitalistische invloeden goed kunnen gedijen. Een land als India waar het onderstaand over gaat, communiceert niet met de eigen bevolking maar het liefst en bij voorkeur met blanke kapitalisten met ongekende “rapers“ kwaliteiten.

Twee Nederlandse actiegroepen die in India voor de rechter zijn gedaagd door een kledingfabrikant hebben opnieuw uitstel gekregen om hun zaak beter voor te bereiden. Volgens een woordvoerder van de Schone Kleren Kampagne (SKK) heeft de rechter in India dat vrijdag bepaald. De fabriek in Bangalore beschuldigt de campagnevoerders van cybercrime, racistische en xenofobische handelingen en smaad. De zaak is doorgeschoven naar 31 augustus, maar de actievoerders hopen de zaak voor die tijd teniet te laten verklaren door een hogere rechter. De zaak tegen de Schone Kleren campagne en de Landelijke India Werkgroep (LIW) werd eind vorige maand ook al eens uitgesteld. De actiegroepen hebben willen doen bewerkstelligen dat een ieder geďnformeerd wordt ten aanzien van de vermeende slechte arbeidsomstandigheden in de kledingfabriek en een dochteronderneming. De werknemers van de fabriek zouden gedwongen en soms onbetaald hebben moeten overwerken. Ze werden lichamelijk en mentaal mishandeld en moesten werken zonder contract, stellen de Nederlandse organisaties.

De SKK en de LIW vragen zich af of een Indiaas kledingbedrijf Nederlandse organisaties kan aanklagen volgens het Indiase strafrechtsysteem. Verder zijn de organisaties het niet eens met de aanklacht omdat hun bevindingen bevestigd zouden zijn in een onderzoeksrapport van zeven mensenrechten- en vrouwenorganisaties. Actievoerders van beide organisaties hebben er eerder bij het Amsterdamse hoofdkantoor van G-star, een van de kledingmerken waarvoor de Indiase fabriek produceert, op aangedrongen om het gedrag van de kledingfabriek uit Bangalore publiekelijk af te keuren. Ook zou G-star zich moeten uitspreken voor normalisering van de arbeidsrelaties.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep -8 oktober 2007