terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op MO.be, 28-9-2007

door:
Peter Saerens

"Katoen besmet met kindslavernij"



Uit een nieuw rapport blijkt dat de Indiase katoenindustrie nog steeds met kindslaven werkt. 416.000 kinderen jonger dan 18, waarvan 225.000 die zelfs geen 14 jaar zijn, werken lange dagen tegen extreem lage lonen. “En door het toenemend belang van katoenteelt in India, zullen de cijfers nog stijgen”, aldus Dr. Davaluri Venkateswarlu.


Kinderen aan het werk in een katoenveld in het Kurnool district, Andhra Pradesh (foto: ICN/LIW)
“Onze katoenproducten zijn ‘besmet’ met de massale slavernij van kinderen”, zegt Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep (LIW), één van de organisaties die het intiatief namen om het rapport ‘Child bondage continues in Indian cotton supply chain’ te publiceren.

Kinderen worden door plaatselijke boeren ingeschakeld in het arbeidsintensieve proces van het met de hand kruisen van zaadplanten. “Met hun fijne vingers zijn ze beter geschikt voor die taak dan volwassenen”, vindt een katoenzadenboer uit Andhra Pradesh, een van de onderzochte deelstaten. Een werkdag van twaalf uur op het veld wordt beloond met een schamele halve euro per dag. Daarbij komt nog dat de kinderen niet de minste bescherming dragen tegen de langdurige blootstelling aan pesticiden, met vaak de dood tot gevolg. Vier van de vijf werkende kinderen wordt door de onderzoekers bestempeld als ‘kindmigrant zonder ouders’. Ze worden tussen boeren onderling verhandeld, wat hen erg kwetsbaar maakt voor lichamelijk, psychisch en seksueel geweld.

Bedrijven betalen te weinig
Monsanto en Bayer, twee multinationals die in India actief zijn in de katoenproductie, worden samen met enkele grote Indiase bedrijven (o.a. Nuziveedu, Raasi, Ankur en Mahyco) verantwoordelijk gehouden voor de kindslavernij. Door de lage vergoeding van de bedrijven zien boeren zich genoodzaakt kinderen aan het werk te zetten. Bedrijven betalen zo’n 35% te weinig aan de boeren om hen in staat te stellen volwassen werkkrachten in dienst te nemen. Voor hen is er immers een officieel minimumloon van één euro per dag vastgesteld.

Overheid doet niets
“De verschillende overheden doen weinig of niets om het probleem van de kinderarbeid aan te pakken”, stelt het rapport. Bovendien zorgt de positieve houding van de regering ten aanzien van de boeren voor druk op de Indiase arbeidsinspectie. De laatste drie jaar noteerde die dienst opvallend minder klachten dan tevoren. “Er wordt hen gevraagd heel voorzichtig om te springen met klachten tegen boeren die zich schuldig zouden maken aan kindslavernij.”


terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 28 september 2007