terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in De Volkskrant, 3-10-2007

door:
Jan Kooistra

Kamer: Koningin moet in India kinderarbeid aankaarten



Alle fracties in de Tweede Kamer willen dat de koningin over kinderarbeid begint als ze eind oktober een bezoek brengt aan India en daar president Pratibha Patil ontmoet. En Nederlandse uniformen moeten voortaan gesneden worden uit kinderarbeidvrij katoen.

De Indiase economie is ‘booming’. Net als die van China. Het land groeit al sinds halverwege de jaren negentig elk jaar ongeveer 7 procent. In Bangolore, een van de IT-hoofdsteden van India, werken Indiërs voor (Westerse) bedrijven. Tata heeft het staalbedrijf Corus opgekocht, het Nederlandse Hoogovens is daarmee Indiaas geworden.

Om de ‘uitstekende betrekkingen te bevestigen’ tussen Nederland en India bezoeken koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en Prinses Máxima het land eind deze maand met in hun kielzog een handelmissie onder leiding van staatssecretaris van Economische Zaken Frans Heemskerk.

Kinderarbeid
IT-centrum Bangalore staat op het programma van het staatsbezoek. Maar in grote delen van India overheerst armoede. In het land verdient de helft minder dan anderhalve euro per dag. Die goedkope arbeid is cruciaal voor de snelle economische groei. En kinderarbeid is er niet ongewoon.

In vragen aan staatssecretaris Heemskerk en aan minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vraagt regeringspartij ChristenUnie namens alle fracties of het staatsbezoek aandacht kan vragen voor kinderarbeid. Aanleiding van de vragen is een onderzoek waaruit blijkt dat meer dan 400 duizend kinderen op de Indiase katoenvelden werken. Meer dan de helft van hen is jonger dan 14 jaar, en het gaat dan vooral om meisjes.

Om het goede voorbeeld te geven zou de Nederlandse overheid alleen uniformen kunnen aanschaffen die niet besmet zijn met kinderarbeid en die vrij zijn van andere ‘schendingen van arbeidsrechten’, suggereren de partijen. De bewindslieden moeten nog antwoorden.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 5 oktober 2007