terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Elsevier.nl en Ondernemersbelang.nl, 24-10-2007

door:
Carla Joosten

Indiase minister hekelt bemoeizuchtig Nederland



Een opkomende diplomatieke rel tussen Nederland en India is in de kiem gesmoord tijdens de ontmoeting tussen bedrijfsleven en ministers gedurende het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India.

De Indiase minister van Handel en Industrie, Shri Kamal Nath, klaagde tegen zijn Nederlandse ambtgenoot Maria van der Hoeven (CDA) over onjuiste aantijgingen tegen de Indiase katoenproducent Fibre and Fabrics International (FFI) over kinderarbeid.

Beschuldigingen hierover zijn geuit door onder meer Schone Kleren Kampagne die weer wordt gesteund door de Landelijke India Werkgroep.

Van der Hoeven was niet op deze kwestie in gegaan, omdat de zaak onder de rechter is en die doet 20 november pas uitspraak. FFI heeft heeft SKK voor de rechter gedaagd en die doet 20 november uitspraak.

Imago
'Het is een netelige kwestie, want India vreest voor beschadiging van het investeringsklimaat en zijn imago. Ik vind het van belang om een discussie aan te gaan, maar dan wel op basis van feiten,' zei Van der Hoeven.

Ze vindt wel dat Nederlandse bedrijven de Indiase overheid kunnen aanspreken op een mensenrechtendialoog. 'En wij steunen als regering bestrijding van kinderarbeid onder andere via projecten waaraan we bijdragen,' zei Van der Hoeven.

Philips-topman Gerard Kleisterlee had de Indiase vertegenwoordigers erop gewezen dat Nederlanders de neiging hebben om met het vingertje te wijzen. 'Wees ervan overtuigd dat dit een teken van grote betrokkenheid is,' zei Kleisterlee.

Bijzonder
VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes toonde zich na afloop van het treffen tussen Nederlandse CEO’s en hun Indiase collega’s tevreden. Hij wees er op hoe bijzonder het is om topbestuurders van multinationals aan tafel te krijgen. Van Nederlandse kant waren dat er acht die allemaal hun agenda hadden vrijgemaakt, terwijl ze toch al allemaal volop actief zijn in India. De KLM bijvoorbeeld vloog in 1929 voor het eerst op Calcutta.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima namen deel aan de conferentie, evenals de Indiase premier Monmohan Singh. Met minister Van der Hoeven benadrukte Wientjes de meerwaarde van het aanhaken van de handelsmissie aan een staatsbezoek.

Betrokkenheid
Volgens Van der Hoeven wordt er in landen als India zeer aan gehecht dat de overheid achter het bedrijfsleven staat. Dat kun je tonen door die koninklijke betrokkenheid.

Eerder dit jaar werd in Turkije op hetzelfde niveau geconfereerd. 'We gaan dit nog vaker doen,' liep de minister op de zaken vooruit.
Hoe zeer India in trek is bij Nederlandse bedrijven blijkt in november, dan zullen geen 75, zoals aangekondigd, maar honderd Nederlandse bedrijven naar India afreizen met staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA, Buitenlandse Handel).


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 29 oktober 2007