terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op IndianFeelings.com, 24-10-2007


Nederlands staatsbezoek aan India



Koningin Beatrix werd op de eerste dag van haar staatsbezoek aan India in New Delhi ontvangen door president Prathiba Patil.

De ontvangst bij het presidentiële paleis ging gepaard met veel militair ceremonieel. De ruiters trokken veel bekijks met hun witte uniformen en blauwe tulbanden. Na de ontvangst legde de koningin een krans bij het monument voor Mahatma Gandhi en ontving ze een bronskleurig borstbeeld van deze vrijheidsstrijder. Voor een ieder was zichtbaar hoe de 69-jarige Beatrix met haar 27 jaar ervaring als Koningin de pas dit jaar tot president gekozen Patil (72) vergastte op haar hele hofhouding. De vaak wat nerveuze koningin Beatrix deed dat ontspannen. Ze voelde zich in dit land kennelijk op haar gemak vanwege het feit dat ze het officieel en privé al vaak bezocht had. Even daarvoor was ze staand onder een luifel voor het sprookjesachtige presidentiële paleis in Delhi ceremonieel ontvangen op de klanken van het Wilhelmus. Nadat ook het volkslied van India was gespeeld, inspecteerde ze de militaire erewacht compleet met cavalerie. Met de kranslegging, even later bij het herdenkingsmonument van Mahatma Gandhi, is het uiterlijk vertoon van dit staatsbezoek wel zo’n beetje achter de rug.

Later op de dag had de koningin een onderhoud met de Indiase premier Manmohan Singh. Hij wordt gezien als de architect van de liberale economie. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket. Tijdens het diner hielden beide staatshoofden een toespraak. Het is de tweede keer dat koningin Beatrix een officieel bezoek aan India gebracht heeft, vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De Indiase pers toonde beduidend weinig belangstelling voor deze koninklijk spruitjes cultus. Alleen de Engelstalige Metra meldde het in de rubriek 'in twee minuten'. Het staatsbezoek duurt tot en met zaterdag. De koningin gaat dan terug naar Nederland terwijl Willem-Alexander en Máxima doorreizen voor een officieel bezoek aan het koninkrijk Bhutan. Koningin Beatrix en president Pratibha Patil van India kwamen over de rode loper richting persvak om te poseren. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima en de Indiase premier Manmohan Singh voegden zich ook bij de twee staatshoofden.

In Nederland staat de pers altijd veilig achter een koordje, ver van de plichtplegingen. In India is het protocol kennelijk pragmatischer: de media moeten het ceremonieel, waar zoveel werk in is gestoken, zo goed mogelijk over het voetlicht brengen. De Koningin en het kroonprinselijk paar voerden verder een reeks gesprekken met Indiase autoriteiten, zoals met de minister van Buitenlandse Zaken, parlementariërs en de minister-president. Daarna ontrolde de loper richting het bedrijfsleven. Daarvoor arriveerde inmiddels CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). CEO’s van Nederlandse bedrijven als TNT, Philips, Campina, Akzo Nobel, ING en Rabobank hebben hun eigen vestigingen in dit land inmiddels bezocht, dan wel gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Indiase overheid. De bestuursvoorzitters namen deel aan een rondetafelconferentie die werd bijgewoond door Koningin, prins en prinses. Als die conferentie begint, zullen elders in Delhi gewoon op straat de vrolijke klanken te horen zijn van het Nederlands Blazersensemble, dat donderdag optreedt voor de autoriteiten en spontaan heeft besloten ook te gaan blazen voor de gewone Indiase bevolking op straat, waar er veel zwerfkinderen zijn. Intussen zit er een diplomatieke rel in het vat.

Het kritische rapport van de Landelijke Werkgroep India over kinderarbeid in India heeft ook de Indiase autoriteiten bereikt en hen enorm geërgerd, viel te horen in de wandelgangen. China – economische rivaal van India – zit erachter, menen Indiase complotdenkers. De Chinezen zouden de Nederlanders hebben opgestookt. En dan te bedenken dat diezelfde kinderarbeid ook al ruis had veroorzaakt in het Nederlandse kabinet na een uitspraak van minister Van der Hoeven in de GPD-bladen. Zij stelde dat het aan de orde stellen van kinderarbeid geen taak van háár is, maar van de minister van Buitenlandse Zaken: partijgenoot Maxime Verhagen. De niet altijd even diplomatieke Verhagen riep hierop uit dat dit toch ook door Van der Hoeven aan de kaak moest worden gesteld. Interessant hoe dit ambitieuze tweetal uit Limburg dit brandje met hun amoureuze G zullen blussen en hoe ze de plooien met de Indiase autoriteiten zullen platstrijken. Vast staat dat men in India niet zitten te wachten op Hollandse betweters, die in hun eigen land niet eens orde op zaken kunnen stellen. Op dit moment loopt haast de hele wereld de Indiase deur plat. Volgende week hebben de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en ook de Franse president Nicolas Sarkozy zich al aangemeld. India is geen economische tijger, meer een trage olifant, maar als die een stap verzet gebeurt er ook veel. Dat heeft het Nederlandse bedrijfsleven al lang door. In november komen hier niet voor niets alweer 75 bedrijven op handelsmissie.


terug LIW in de pers Kinderarbeid en Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 29 oktober 2007