terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door De Telegraaf/De Volkskrant, 24-10-2007


India begint zelf over kinderarbeidAMSTERDAM - Indiase autoriteiten hebben woensdag zelf de kwestie van de kinderarbeid in hun land aangesneden tegenover de Nederlandse handelsmissie die nu in hun land is. De missie heeft plaats in het kader van het staatsbezoek van koningin Beatrix.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vertelden woensdag dat India het probleem best ziet, maar wel wil discussiŽren op basis van feiten. Volgens Wientjes is de Indiase minister van Economische Zaken Kamal Nath speciaal in zijn wiek geschoten door volgens hem onjuiste rapportage over het kledingbedrijf FFI.

De organisatie Schone Kleren Kampagne (SKK) beschuldigt het bedrijf van slechte arbeidsomstandigheden in 2005 en 2006: gedwongen overwerk, hoge werkdruk, verbaal geweld en tot voor enige tijd ook fysiek geweld. SKK zei woensdag geen actuele informatie over het bedrijf te hebben, doordat lokale vakbonden het zwijgen zou zijn opgelegd. Het bedrijf heeft de rechter ingeschakeld, die op 20 november uitspraak zal doen.

India, een steeds belangrijker wereldspeler, is erg gevoelig voor de negatieve berichtgeving omdat die het investeringsklimaat in het land schaadt. Maar het is zo, het moet worden uitgebannen, aldus de bewindsvrouw over de kinderarbeid.

Philips-topman Gerard Kleisterlee voelde zich tijdens een van de bijeenkomsten met de IndiŽrs geroepen te zeggen dat het 'typisch Nederlands vingertje' wťl staat voor een 'diepe betrokkenheid'.

Van der Hoeven vindt dat de zaak telkens weer moet worden aangekaart, maar wel op een wijze die effect sorteert: normen volgen die voor maatschappelijk verantwoord ondernemen staan, interveniŽren bij de Verenigde Naties en eigen kleinschalige projecten steunen zijn enkele voorbeelden van zo'n aanpak. Wientjes zei dat Nederlandse bedrijven zich aan de richtlijnen op het gebied van kinderarbeid houden en zo niet, dat er van zo'n bedrijf afstand zal worden genomen.

Het is de tweede keer sinds lange tijd dat er weer een handelsmissie in het kielzog van de koningin meereist. Eerder dit jaar ging een kleine maar zeer hoogwaardige missie mee naar Turkije. Niet om meteen allemaal contracten af te sluiten, maar vooral om op hoog niveau contacten te leggen. Wientjes toonde zich dolgelukkig met de medewerking van het hof. Het wordt in hoge mate gewaardeerd.

In november heeft een veel omvangrijkere maar ietwat 'gewonere' handelsmissie naar India plaats: zo'n 75 tot 100 bedrijven staan al in de startblokken. Er gaan instituten op het gebied van onderwijs mee en dat ziet India helemaal met grote belangstelling tegemoet, bleek uit de woorden van Van der Hoeven. Meer dan de helft van de inwoners van India is beneden de 25 jaar.

India is een zeer interessante markt, zeker nu de koopkracht er stijgt. Het land heeft in Europa met name belangstelling voor Duitsland en Nederland.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 november 2007