terug
Onderstaande reportage is uitgezonden in NOS Journaal (Ned 1), 24-10-2007


Bericht over kinderarbeid ergert IndiërsOp de eerste dag van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India heeft de Indiase minister van Economische Zaken zijn ongenoegen geuit over berichtgeving in Nederland over kinderarbeid in India.

Het 'incident' vond plaats tijdens een ontmoeting met zijn ambtgenoot, minister Van der Hoeven, en de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Minister Nath doelde op een in zijn ogen onjuiste rapportage van de organisatie Schone Kleren Kampagne (SKK) over het Indiase kledingbedrijf FFI.

Fysiek geweld
Daar werden kinderen in 2005 en 2006 volgens SKK geconfronteerd met slechte arbeidsomstandigheden, hoge werkdruk, verbaal geweld en, tot voor kort, ook fysiek geweld.

De Indiase minister sneed het onderwerp zelf aan. De Nederlandse missie had juist besloten niet over kinderarbeid in India te beginnen, omdat dat irritatie zou wekken bij het gastland. De koningin zelf was niet bij het gesprek aanwezig.

Ontvangst
Voor de vorstin begon het staatsbezoek woensdag met een ontvangst op het presidentieel paleis in New Delhi door president Prathiba Patil. Dat ging gepaard met veel militair ceremonieel.

Na de ontvangst legde de koningin een krans bij het monument voor Mahatma Gandhi. Beatrix kreeg een bronskleurig borstbeeld van Gandhi.

Later op de dag had de koningin een onderhoud met de Indiase premier Manmohan Singh. Hij wordt gezien als de architect van de liberale economie. De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket. Tijdens het diner hielden beide staatshoofden een toespraak.

Watermanagement
Morgen bezoeken de koningin, Willem-Alexander en Máxima een seminar over watermanagement en microkredieten, twee onderwerpen die de bijzonder belangstelling hebben van de kroonpins en de prinses. Willem-Alexander zal daar een toespraak houden.

De Indiase pers heeft niet veel belangstelling voor het bezoek. Alleen de Engelstalige Metra meldde het in de rubriek 'in twee minuten'.

Het staatsbezoek duurt tot en met zaterdag. De koningin gaat dan terug naar Nederland, Willem-Alexander en Máxima reizen door voor een officieel bezoek aan het koninkrijk Bhutan.Voor het NOS Journaal item: klik hier.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 25 oktober 2007