terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in De Volkskrant, 25-10-2007

door:
Wilma van der Maten

Koningin op staatsbezoek in India:
op een steenworp afstand van de ceremoniën werken kinderen zich te pletter


'Kinderarbeid bij de bron aanpakken'Delhi - Al op de eerste dag van het staatsbezoek kwam kinderarbeid ter sprake. Minister Van der Hoeven is opgelucht.

Op het bordes voor het presidentiële paleis speelt het Indiase staatsensemble het Wilhelmus op de eerste dag van het Nederlandse staatsbezoek. Kanonschoten worden afgevuurd. Koningin Beatrix inspecteert de erewacht. En dat alles op steenworp afstand van illegale naaiateliers waar kinderarbeid wordt verricht.

Vlak voor het staatsbezoek is Stichting Redt de Kinderen, een organisatie die de strijd aanbindt tegen kinderarbeid, er nog een aantal illegale naaiateliers op het spoor gekomen waar kinderen onder de 14 jaar werken. Bijna wekelijks vallen de medewerkers van de stichting samen met de politie fabrieken of naaiateliers binnen om kinderen te ontzetten. Meer dan 72.000 kinderen zijn op die manier de afgelopen jaren gered.

Deze week werd een twintigtal jongens onder de 14 jaar aangetroffen in een donkere en smerige kelder, waar ze op babyjurkjes glittertjes naaiden. In de babykleding zat het merk van het westerse bedrijf United Colors of Benetton gestikt. Het kledingbedrijf zegt in een reactie geschokt te zijn en heeft een onderzoek ingesteld.

Volgens de stichting zijn er ruim 100 miljoen werkende kinderen in India, terwijl kinderarbeid er wettelijk is verboden. Vorig jaar paste de regering die wet zelfs nog aan, door kinderarbeid onder de 14 jaar ook in huishoudens en restaurants te verbieden. Maar volgens Stichting Redt de Kinderen heeft geen enkele wet tegen kinderarbeid zin zolang de werkgevers niet worden gestraft.

Op tal van plekken onder woonhuizen en winkeltjes werken kinderen zeven dagen per week, twaalf uur per dag voor nog geen 20 eurocent per dag. Als ze al salaris krijgen.

De Tweede Kamer heeft de koningin en de ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Van der Hoeven van Economische Zaken gevraagd om dit onderwerp tijdens het staatsbezoek aan de orde te stellen. ‘Mijn Indiase collega sneed het onderwerp uit zichzelf al aan’, zegt Van der Hoeven opgelucht. ‘Ik heb hem uitgelegd dat het Nederland om de feiten gaat en dat we niet met het vingertje willen wijzen’.

Maar echt blij is de Indiase regering niet met de kritiek uit Nederland. India houdt niet van kritiek. Dat bleek in 2003 al toen de regering abrupt een punt zette achter veertig jaar ontwikkelingssamenwerking met Nederland.

Volgens de officiële lezing was het niet langer effectief om met een te groot aantal landen een ontwikkelingsrelatie te hebben. De landen met de ‘kleine hulppakketten’ vielen af. Nederland behoorde vreemd genoeg tot een van de grootste donoren.

Veeleer lagen er politieke motieven aan ten grondslag. De Nederlandse regering had haar twijfels uitgesproken over ontwikkelingshulp aan een land, dat een kernwapenprogramma heeft en waar mensenrechten worden geschonden – zoals in de deelstaat Gujarat in het westen van India, waar in 2002 hindoes een bloedbad onder moslims aanrichtten.

Achter de ontwikkelingsrelatie met India is inmiddels definitief een punt gezet. Activist Bhuwan van de Stichting Redt de Kinderen vindt dat jammer. Nederland kan beter dan de rol van ‘eendagsvlieg-met-geweten’ die ze nu speelt, daadwerkelijk meehelpen kinderarbeid bij de bron aan te pakken.

Zoals de AV Foundation in de deelstaat Andhra Pradeshheeft heeft gedaan. Die wist met haar campagnes ouders te overtuigen dat het salaris van hun kinderen slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Dat onderwijs beter voor hun toekomst is. Duizenden kinderen gaan weer naar school. In deze deelstaat is de kinderarbeid zienderogen afgenomen.

Nederland zou de Indiase overheid volgens hem beter behulpzaam kunnen zijn bij het opzetten van scholen. India behoort dan wel tot het rijtje van de snelst groeiende economieën ter wereld, meer dan 60 procent van de bevolking woont op het platteland. Het merendeel moet zien rond te komen van nog geen dollar per dag.

Koningin Beatrix liet zich gisteren van haar goede kant zien. Ze gaf het Nederlandse Blazers Ensemble, dat op haar uitnodiging meereist, persoonlijk toestemming om op straat in Delhi op te treden. Met de opbrengst van het concert wil het Ensemble onderwijs voor straatkinderen betalen.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 25 oktober 2007