terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Financieele Dagblad, 23-11-2007door:
Tjabel Daling

Missie mijdt heikele kwesties nietAmsterdam - Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vraagt volgende week in India tijdens een grote handelsmissie opnieuw aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en verantwoord zakendoen. Recente kritiek van de Indiase minister van handel, Kamal Nath, over de Nederlandse bemoeienis met arbeidsomstandigheden en kinderarbeid in India zal hem daarvan niet weerhouden.

'Consumenten stellen terecht eisen aan de producten die ze kopen. Ze hebben het recht te weten door wie producten worden gemaakt en hoe veilig die producten zijn', aldus Heemskerk in antwoord op vragen van deze krant.

Onder leiding van Heemskerk en MKB-voorzitter Loek Hermans bezoekt de handelsmissie naar India de steden Bombay, New Delhi, Chennai en de ICT-steden Bangalore en Hyderabad.

Kamal Nath noemde vorige maand tijdens een bezoek aan India van koningin Beatrix en een aantal grote Nederlandse multinationals kritiek van Nederlandse organisaties en politici over kinderarbeid in zijn land 'verkapt protectionisme'. Volgens Indiase media en het dagblad De Pers zou hij zelfs met een handelsboycot van Nederland hebben gedreigd.

Onder meer de Landelijke India Werkgroep, die subsidie van de Nederlandse overheid krijgt, stelde dat kinderarbeid in India nog op grote schaal voorkomt, ondanks een vorig jaar ingesteld wettelijk verbod.

De handelsmissie die zaterdag naar India vertrekt is de grootste ooit in Nederland, zo stelt Economische Zaken. Circa zeventig bedrijven en onderwijsinstellingen doen mee, alsmede de vijf grote steden. Vooral de nauwe samenwerking tussen Amsterdam en Rotterdam valt op. Vorig jaar gingen beide steden nog afzonderlijk van elkaar naar China.


terug LIW in de pers Kinderarbeid en Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 26 november 2007