terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op AD.nl, 25-11-2007


Heemskerk bespreekt kinderarbeidAMSTERDAM - Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) zal tijdens de handelsmissie in India het onderwerp kinderarbeid opnieuw aan de orde stellen.

Volgens de bewindsman is het belangrijk dat de normen die Nederland op dit vlak hanteert worden overgebracht.

"Kinderen horen niet te werken. Het is slecht voor een land als kinderen niet naar school gaan. Scholing hoort bij de ontwikkeling van een land en draagt bij aan de bestrijding van de armoede." De bewindsman wijst er overigens op dat India scholing voor iedereen hoog in het vaandel heeft staan.

Heemskerk begon afgelopen zaterdag aan een handelsmissie die een week gaat duren. In zijn kielzog bevinden zich zeventig bedrijven, waarmee het de grootste Nederlandse handelsmissie ooit is. Daarnaast bestaat de delegatie uit bestuurders van de vijf grote steden en vertegenwoordigers uit het hoger onderwijs.

Tijdens een andere Nederlandse handelsmissie een maand geleden kwam kinderarbeid ook al aan de orde. De Indiase regering toonde zich toen volgens VNO-voorzitter Wientjes in haar wiek geschoten omdat de rapportage over een kledingbedrijf niet juist zou zijn.

Voor Heemskerk is dit geen aanleiding om het onderwerp uit de weg te gaan. "Bedrijven hebben ethische codes en een minister van Handel moet ook daarover beginnen. Nederlanders willen terecht gewoon weten hoe de spullen die zij kopen worden gemaakt. Het maakt wel uit hoe je het onderwerp ter sprake brengt. Een opgeheven vinger werkt niet. Je moet respect tonen voor de mensen met wie je te maken hebt."

India telt 1,1 miljard inwoners en is 88 keer groter dan Nederland. De regering verwacht dit jaar een economische groei van 9 procent.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 november 2007