terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door iNSnet, 26-11-2007


Ngo's willen rechte rug van Heemskerk



Oxfam Novib en de Landelijke India Werkgroep hebben een dringend beroep gedaan op staatssecretaris Heemskerk. Hij moet op handelsmissie in India duidelijk maken waar Nederland staat, als het gaat om kinderarbeid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Als hij zijn beleid bij de eerste tegenwind laat vallen, heeft hij het pleit verloren."

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) moet de Indiase regering duidelijk maken wat de gevolgen zijn van de rechtszaak die op dit moment loopt tegen de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep. Die oproep deden de non-gouvernementele organisaties Oxfam Novib en de Landelijke India Werkgroep gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).

De rechtszaak van de Indiase kledingfabrikant FFI tegen onder meer de SKK en de Landelijke India Werkgroep loopt al geruime tijd. De kledingfabrikant beschuldigt de organisaties van smaad, racisme en xenofobie, omdat ze onterechte kritiek hebben geuit op het bedrijf. SKK beschuldigt de kledingfabrikant, die onder meer spijkerbroeken voor het Nederlandse merk G-Star maakt, van slechte arbeidsomstandigheden in 2005 en 2006.

Geen vingertje
De zaak kwam vorige maand aan de orde, tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India. De Indiase minister van Economische Zaken, Kamal Nath, liet toen weten niet gediend te zijn van de volgens hem onjuiste rapportage over FFI. Minister Maria van der Hoeven zei daar toen over: "Ik heb gezegd dat we de discussie inderdaad op basis van feiten moeten voeren. Nederland moet niet met het vingertje gaan wijzen." Op kritische Kamervragen hierover antwoordde de minister gisteren dat ze niet wil treden in een conflict tussen twee partijen, dat volgens haar niet draait om kinderarbeid. Van der Hoeven zegt met Kamal Nath wel degelijk te hebben gesproken over het tegengaan van kinderarbeid.

Zaterdag vertrekt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken voor een handelsreis naar India. Volgens Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep moet de staatssecretaris de Indiase regering juist nadrukkelijk wijzen op de gevolgen van de rechtszaak, die volgens hem zijn werk ernstig belemmeren. "Door een arrestatiebevel van de rechter in Bangalore heb ik reisbeperkingen. Kort geleden ben ik bewust niet naar Nepal gegaan, omdat Nepal mij kan uitleveren aan India." Een negatieve uitspraak van de rechter kan in de toekomst nadelige gevolgen hebben voor andere non-gouvernementele organisaties (ngo's), die misstanden in Indiase bedrijven aan de orde stellen, zegt Oonk. "De rechtszaak kan andere Indiase bedrijven aanzetten aanklachten in te dienen."

Dat gevaar ziet ook hulporganisatie Oxfam Novib: "Als de rechtzaak negatief uitpakt, kan het indienen van een aanklacht een nieuwe strategie worden voor kwaadwillende bedrijven, om zo ngo's buiten de deur te houden", aldus een zegsman. "Critici worden zo door rechtszaken of de dreiging van rechtszaken de mond gesnoerd. Het risico bestaat dat ze ngo's kapot gaan procederen."

Als Heemskerk dit "te soft" zou aanpakken, kan de Indiase staat daarmee doorgaan, zegt de woordvoerder van Oxfam Novib. "Heemskerk moet de Indiase autoriteiten, die in feite vriendjes zijn van die bedrijven, oproepen met de ngo's in dialoog te gaan, in plaats van te procederen." Oonk: "Als we geen vrije informatie meer kunnen uitwisselen, via reizen of via rapporten, kunnen we wel stoppen met mvo."

Exportartikel
Heemskerk wil van mvo een exportartikel maken, zei hij onlangs. Op handelsmissies wil de staatssecretaris organisaties als Amnesty International meenemen om Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in het buitenland, voor te lichten over bijvoorbeeld kinderarbeid. "Als hij dat bij de eerste de beste tegenwind laat vallen, heeft hij het pleit verloren", zegt Oonk.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik belooft Heemskerk alvast een kritisch debat als de staatssecretaris zich niet helder opstelt. "Deze rechtszaak mag het beleid van Nederland over mvo niet veranderen."


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 november 2007