terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Nederlands Dagblad, 7-12-2007

door:
Eduard Sloot

G-Star stopt met Indiase kledingfabrikant



G-Star is alle beschuldigingen tegen het jeansmerk zat. Het bedrijf verbreekt zijn banden met de Indiase kledingfabrikant FFI, maar houdt vol dat de werkomstandigheden van de Indiase werknemers voldoen aan internationale normen.

AMSTERDAM - De Nederlandse spijkerbroekenfabrikant G-Star laat zijn broeken niet meer maken bij de Indiase kledingfabrikant FFI. Gisteren maakte het bedrijf bekend "de zakelijke relatie met FFI te stoppen".

G-Star zegt zich te willen 'distantiëren' van het hoog opgelopen conflict tussen FFI en de mensenrechtenorganisaties Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW). Deze organisaties publiceerden in 2006 een kritisch rapport over de Indiase kledingfabrikant. Daarin werd melding gemaakt van onbetaald overwerk en fysiek geweld tegen werknemers.

Het Nederlandse modebedrijf zegt dat het de arbeidsomstandigheden bij FFI heeft onderzocht. "Diverse onafhankelijke en gezaghebbende onderzoeken hebben uitgewezen dat de arbeidsomstandigheden in ieder geval in overeenstemming zijn met alle internationaal aanvaarde maatstaven." SKK en LIW spreken dat echter tegen. Er zijn verbeteringen doorgevoerd, maar "verscheidene betrokken partijen, inclusief voormalige afnemers van FFI, de Fair Wear Foundation, Social Accountability International en het Britse Ethical Trading Initiative, hebben geconcludeerd dat de vrijheid van organisatie bij FFI zwaar onder vuur ligt. De belangrijkste factor hierin is het spreekverbod dat lokale vakbonden en arbeidsrechten-organisaties al sinds juli 2006 door toedoen van FFI is opgelegd."

Intussen is het conflict tussen FFI en de mensenrechtenorganisaties hoog opgelopen. De Indiase kledingfabrikant beschuldigt de organisaties van smaad, racisme en xenofobie, omdat ze onterechte kritiek hebben geuit op het bedrijf. FFI stapte daarom naar de rechter. Zaterdag vaardigde de Indiase rechtbank in Bangalore een internationaal arrestatiebevel uit tegen een achttal medewerkers van de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna. Volgens de beschuldigde organisaties is er sprake van een schijnproces om kritische organisaties de mond te snoeren.

Staatsbezoek
De kwestie kwam vorige maand op hoog politiek niveau aan de orde. Tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India, liet de Indiase minister van Economische Zaken Kamal Nath weten niet gediend te zijn van de volgens hem onjuiste rapportage over FFI. Dinsdag zei minster Verhagen van Buitenlandse Zaken via diplomatie het arrestatiebevel van tafel te willen krijgen. Verhagen sprak van een "buitengewoon onverkwikkelijke situatie", die niet alleen de bewegingsvrijheid van Nederlandse organisaties beperkt, maar ook de vrijheid van meningsuiting. "Dat laat onverlet dat door India kan worden gevraagd dat er op basis van feiten en waarheden wordt gecommuniceerd." G-Star zegt kosten noch moeite te hebben gespaard "om de beweerde misstanden op te helderen en om een dialoog tussen partijen op gang te brengen". De harde opstelling van FFI maakt zo'n dialoog echter onmogelijk. Door aanhoudende kritiek van intussen ook andere mensenrechtenorganisaties voelt G-Star zich "aanhoudend in een kwaad daglicht geplaatst". Om reputatieschade en klantenverlies te voorkomen, trekt het bedrijf zich nu terug.

Buiten de deur
Het Indiase FFI verliest daarmee een grote afnemer. Wat daarvan de gevolgen zijn, moet blijken. Mogelijk gaat de kledingfabrikant meer werk maken van de werkomstandigheden in zijn fabrieken. Een ander scenario is dat FFI zich meer gaat inzetten om mensenrechtenorganisaties buiten de deur te houden.

Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep reageerden gisteren positief op het besluit van G-Star. "De door G-Star teruggetrokken orders moeten nu bij fabrieken in de onmiddellijke omgeving van FFI geplaatst worden, bij fabrieken die wél bereid zijn om op maatschappelijk verantwoorde manier te produceren."


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 10 december 2007