terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Alpha Online, 25-3-2008Kinderarbeid moet verdwijnenKinderarbeid moet verdwijnen en kinderarbeiders moeten naar school. Dat is de boodschap die World Vision op woensdag 26 maart om 13.00 uur benadrukt bij de leden van de Tweede Kamer. Op die dag overhandigt directeur Oscar Pekelder het fotoboek Een wereld voor kinderen dat gaat over kinderarbeid. Peter de Ruiter is de auteur en fotograaf. De opbrengst van de verkoop van dit boek gaat naar een project tegen kinderarbeid in Cambodja. Op dezelfde dag vinden diverse andere activiteiten plaats, zoals een kindermars in Den Haag en een 'draaideuractie' in dezelfde stad en Amsterdam.

Honderd schoolkinderen van negen scholen laten die dag weten dat er een eind moet komen aan kinderarbeid in binnen- en buitenland. Zij lopen een mars langs ambassades om het boek daar aan te bieden. Om hun boodschap kracht bij te zetten, geven de schoolkinderen de ambassadeurs zelfgemaakte brieven en tekeningen met het verzoek kinderarbeid van de aardbol te laten verdwijnen. Daarnaast wordt Een wereld voor kinderen die dag aan minister Koenders en de leden van de Tweede Kamer aangeboden.

Oorzaken, gevolgen en oplossingen
In het boek geeft Peter de Ruiter met ruim 350 foto’s - die hij maakte in vijftien landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa - een beeld van kinderarbeid. Hij beschrijft de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen van kinderarbeid. Het hardnekkige argument dat eerst de armoede moet worden bestreden voordat kinderen kunnen stoppen met werken, geldt volgens hem niet: alleen als alle kinderen nu naar school gaan, kunnen zij straks hun land tot bloei brengen. Er staan alleen kinderen op de foto die dit zelf ook wilden, waardoor het boek visueel aantrekkelijk is.

Samenwerkende organisaties
In zijn strijd tegen een totale afschaffing van kinderarbeid werkt Peter de Ruiter nauw samen met World Vision en de internationale campagne ‘Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats’ die in Nederland gevoerd wordt door Hivos, FNV, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 maart 2008