terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op Omslag.nl, 25-4-2008
Omslag - Werkplaats voor Duurzame OntwikkelingSchool, de beste werkplaats voor kinderenEINDHOVEN, 25 april - Bedrijven die steun krijgen van de overheid worden verplicht hun productieproces vrij te maken van kinderarbeid. Zij moeten zich inzetten om kinderen hieruit te weren en moeten er bovendien voor zorgen dat kinderen in het productieproces worden opgespoord en naar school gestuurd. Dat staat in een door de ChristenUnie ingediende motie die dinsdag 22 april door de Tweede Kamer unaniem is aangenomen.

Van de bedrijven wordt verwacht dat zij een 'openbaar tijdsgebonden plan opstellen om kinderen van werk naar school te krijgen'. Concreet betekent dit dat bedrijven laten zien hoe zij kinderarbeid aan willen pakken, dat zij dit binnen een bepaalde periode ook echt moeten doen en dat zij de kinderen naar school moeten sturen. Gebeurt dit niet, dan worden zij buiten de subsidieregelingen en handelsmissies gehouden, wat tot ernstige financiŽle- en imagoschade kan leiden.

De motie is een indirect gevolg van de campagne 'School - De beste werkplaats' van Stop Kinderarbeid (SKA), die eind maart over het onderwerp een brief stuurde naar de Tweede Kamer. Hierin verzocht SKA de Tweede Kamer onder meer om 'het kabinet te vragen een coherent en geÔntegreerd Actieplan tegen Kinderarbeid op te stellen'. Aan dit verzoek is nu dus gehoor gegeven.

SKA is verheugd over de aanname van de motie en ziet deze als 'een belangrijke eerste stap naar een veelomvattend beleid van de Nederlandse regering tegen kinderarbeid'. Gerard Oonk, adviseur van de campagne 'School - De beste werkplaats' van SKA is erg blij met de motie, maar benadrukt tegelijkertijd dat het nog slechts "een raamwerk voor een plan is om kinderarbeid tegen te gaan."

"Het is zeker een belangrijke eerste stap", zegt Oonk. " Maar het is nog absoluut geen uitgewerkt plan. Het zijn de heipalen waarbinnen de ministeries moeten werken om een plan te maken. Maar het is vooral het principe dat deze onderwerpen nu zijn doorgedrongen tot de Tweede Kamer en ook echt ergens toe leiden, dat mij tevreden stemt."

Stop Kinderarbeid: www.stopkinderarbeid.nl

Brief van SKA aan de Tweede Kamer: www.stopchildlabour.eu


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 28 april 2008