terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Metro, 12-6-2009

PDF-versie van dit bericht
Kritisch kopen helpt kinderenVandaag is het Werelddag tegen Kinderarbeid. Een oplossing voor dit mondiale probleem is mogelijk, zo blijkt in India. In eigen land help je mee door kritisch te consumeren.

Vijf euro voor een cool shirt. Leuk voor in de zomer dus reken maar snel af. Of niet? Een beetje nadenken is op zijn plaats. Want het kan best zijn dat dat leuke shirt gemaakt is door een kind in Cambodja of India. Je doet er dus verstandig aan om de verkoper te vragen waar de kleren vandaan komen en wat de winkel denkt van kinderarbeid. Vroeger was het een enkeling die dit deed, maar tegenwoordig trekken steeds meer mensen aan de bel, zegt Veronique Feijen, coördinator van de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats. "Als veel consumenten kinderarbeidvrije producten willen, luisteren producenten daar naar." Kritisch kopen is een belangrijke stap om af te
Gemeenten eerlijkst
Veel Nederlandse gemeenten lopen voorop in de aanpak van kinderarbeid en voeren vrijwillig een kinderarbeidvrij aanbestedingsbeleid. Dat betekent dat alles wat zij aanschaffen - van papier tot politie-uniformen - zonder kinderarbeid is geproduceerd.
rekenen met kinderarbeid. Dat dit echt mogelijk is, blijkt in India. De staat Andhra Pradesh, een van de armere streken in India, kent dankzij een lokale partner van Hivos, zogeheten kinderarbeidvrije zones. In vele duizenden dorpen worden kinderen niet meer ingezet als werkkracht, maar zitten ze op school. Dat gebeurt in samenwerking met de lokale bevolking. De partnerorganisatie zoekt niet alleen oplossingen voor kinderen, maar ook voor hun ouders, scholen en de werkgevers - vaak boeren - die de kinderen in dienst hadden. Het succes in India vindt nu ook navolging in Afrika, het continent waar kinderarbeid het meeste voorkomt.

(Voor meer informatie, zie PDF-versie van dit bericht.)


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 16 juni 2009