terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op MinBuZa.nl, 26-5-2010


Verhagen: overheid en bedrijven samen tegen kinderarbeidv.l.n.r. Minister Verhagen, Gerard Oonk (LIW) en Agnes Jongerius (FNV)

“Overheid en bedrijfsleven kunnen steeds meer als partners optrekken in de strijd tegen kinderarbeid”. Met deze woorden nam minister Verhagen de nieuwe handleiding voor bedrijven in ontvangst met tips om kinderarbeid tegen te gaan.

De handleiding is een initiatief van de Campagne Stop Kinderarbeid, waarin vakbonden en maatschappelijke organisaties samen optrekken. “Ik ben blij met dit initiatief, want ik geloof in een voortrekkersrol van Nederlandse bedrijven”, aldus Verhagen. “Geen door kinderhanden gemaakte producten in onze winkels: daar wil ik uiteindelijk naar toe. Kinderarbeid is toch een schandvlek in de moderne samenleving."

In de handleiding staan praktische tips en concrete voorbeelden van wat bedrijven in Nederland kunnen doen om kinderarbeid tegen te gaan. “Het is goed dat deze handleiding er nu is”, vindt Verhagen, “want de tijd begint te dringen”. De strijd tegen kinderarbeid lijkt volgens de ILO te stagneren.

Daarom wil Verhagen dat de Europese Unie volgende maand kiest voor een totaalaanpak waarin ook plaats is voor handelsmaatregelen. Frankrijk steunt dit Nederlandse voorstel. Gisteren onderstreepten Verhagen en zijn Franse collega Kouchner dat door samen de aftrap te geven voor een actie tegen kinderarbeid.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 mei 2010