terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd op FashionUnited.nl, 31-5-2010


Nieuwe impuls ‘Stop Kinderarbeid’


De campagne ‘Stop Kinderarbeid’ van verschillende samenwerkende organisaties heeft een nieuwe impuls gekregen. In de McGregorwinkel in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat kreeg demissionair Minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Maxime Verhagen van de campagne een handleiding tegen kinderarbeid.

In de handleiding wordt in achttien stappen uitgelegd hoe bedrijven met internationale productieketens kinderarbeid kunnen tegengaan. Minister Verhagen was er blij mee. “Overheid en bedrijfsleven kunnen steeds meer als partners optrekken in de strijd tegen kinderarbeid”, zo zei hij tijdens de overhandiging. Daarbij gelooft de minister in een voortrekkersrol van Nederlandse bedrijven. “Geen door kinderhanden gemaakte producten in onze winkels: daar wil ik uiteindelijk naar toe. Kinderarbeid is toch een schandvlek in de moderne samenleving.”

In de handleiding staan praktische tips en concrete voorbeelden van wat bedrijven in Nederland kunnen doen om kinderarbeid tegen te gaan. Daarnaast biedt de handleiding ondersteuning voor overheden bij het overwegen en (her)formuleren van hun kinderarbeidbeleid. “Het is goed dat deze handleiding er nu is”, vindt Verhagen, “want tijd begint te dringen”. Daarom wil Verhagen dat de Europese Unie volgende maand kiest voor een totaalaanpak waarin ook plaats is voor handelsmaatregelen. Frankrijk steunt dit Nederlandse voorstel.

De campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' roept niet alleen bedrijven maar ook regeringen en internationale organisaties op meer tegen kinderarbeid te doen. Zo was Stop Kinderarbeid onlangs nauw betrokken bij het opstellen van het actieplan (‘Roadmap’) tijdens de internationale conferentie over kinderarbeid in Den Haag. Ook wordt geadviseerd aan de Tweede Kamer, diverse Ministeries en de Europese Commissie. De campagne ‘Stop Kinderarbeid’ is een samenwerking van ontwikkelingsorganisatie Hivos, FNV, Landelijke India Werkgroep, Algemene Onderwijsbond, ICCO & Kerk in Actie en Stichting Kinderpostzegels Nederland.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 jun 2010