Onderstaand artikel is gepubliceerd door NRC.nl, 20-5-2011

door: Hans Klis

Westerse kledingmerken in zee met dubieuze Indiase textielfabrieken


Meer dan twintig westerse kledingmerken, waaronder C&A, Mexx en Diesel, laten kleding maken bij dubieuze Indiase textielfabrieken waar meisjes worden uitgebuit.

Tienermeisjes die in dienst zijn van textielfabrieken in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu krijgen minder dan het minimumloon betaald en mogen in hun vrije tijd het fabrieksterrein niet verlaten. Bovendien is contact met vakbonden verboden en wordt bezoek amper toegestaan. Westerse kledingmerken doen zaken met deze leveranciers, al wijzen hun gedragscodes dergelijke praktijken af.

Dat meldt de Volkskrant op basis van een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW).

De meisjes in de fabrieken worden gelokt met behulp van het zogenoemde Sumangali-systeem. Hen wordt na drie tot vier jaar een bonus beloofd van zo’n achthonderd euro die gebruikt kan worden om een bruidsschat te bekostigen. In het Tamil betekent Sumangali ‘getrouwde vrouw’.

Zowel Mexx als Diesel verklaren tegenover de Volkskrant niet op de hoogte te zijn van de misstanden in de omstreden Eastman-fabriek waarmee ze zaken hebben gedaan. Volgens het rapport van de SOMO en de LIW heeft C&A de afgelopen jaren orders geplaatst bij drie dubieuze fabrieken. Het bedrijf erkent dat het onder andere zaken heeft gedaan met Eastman, maar geeft aan dat bij eigen onderzoek bij de fabrieken geen misstanden aan het licht zijn gekomen.


terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 23 mei 2011