Onderstaand artikel is gepubliceerd door Volkskrant.nl, 1-11-2011


'Misstanden theeplantages Unilever ondanks keurmerk'


Op de theezakjes van Unilever prijkt het groene kikkertje van Rainforest Alliance, een keurmerk dat een duurzaam productieproces garandeert. Maar uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) blijkt dat theepluksters op een Unilever-plantage last hebben van opzichters die geld of seksuele diensten verlangen in ruil voor werk.

AMSTERDAM - Volgens SOMO is er aan de werkomstandigheden op de plantage niets verbeterd sinds de plantage een duurzaamheidskeurmerk draagt. Op zeven Indiase theeplantages van Unilever zouden er eveneens problemen zijn. Arbeiders zouden moeite hebben om hun minimumloon uitbetaald te krijgen en leden van kritische vakbonden zouden door de plantage geweerd worden. Ook worden er volgens SOMO chemicaliën gebruikt zonder dat arbeiders daarvoor de juiste bescherming dragen.

'SOMO bewijst de strijd voor betere arbeidsomstandigheden geen dienst', laat Unilever weten. Ook Rainforest Alliance reageert ontstemd. Volgens de organisaties zijn zij vorig jaar al op de hoogte gesteld van de vermeende misstanden. Daarop hebben zij die proberen te verifiëren maar niets gevonden. Probleem was daarbij dat SOMO zijn bronnen niet wilde prijsgeven. 'Wij moeten de privacy garanderen van de mensen die we gesproken hebben', zegt Sanne van der Wal van SOMO. Van der Wal stelt dat de Rainforest-keurmeesters door arbeiders worden gezien als een verlengstuk van de bazen.

terug LIW in de pers Verantwoord Ondernemen HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 3 november 2011