terug
Uit: India Nu 189 (jan-feb 2011)


WikiLeaks lekt documenten over India

Martelingen in Kashmir en vrees voor hindoe-extremismeAan de stroom documenten die door WikiLeaks wordt gelekt lijkt voorlopig geen einde te komen. Ook over India werden berichten gepubliceerd die de Indiase overheid het liefst niet in de openbaarheid had gezien. Rapporten over martelpraktijken door het leger en de politie in Kashmir zijn daarbij het meest in het oog springend. Verder bleek uit de gelekte documenten dat Rahul Gandhi, door velen gezien als de premier in de dop, de dreiging van hindoeextremisten als een groter gevaar ziet dan het gevaar dat uitgaat van islamitische militanten.

Begrafenis militant in Srinagar, Kashmir


Amerikaanse diplomaten hebben van het Internationale Rode Kruis rapporten gekregen over wijdverspreide martelpraktijken door het Indiase leger en de politie in Kashmir, zo blijkt uit de door WikiLeaks gelekte documenten over India die door de Britse krant The Guardian werden gepubliceerd. De rapporten, die gebaseerd zijn op bezoeken van het Rode Kruis aan gevangenissen in Kashmir tussen 2002 en 2004, laten zien dat er sprake is van veelvuldig martelen van gevangenen. Zij werden onderworpen aan fysiek geweld, elektrocutie, seksuele en andere vernederingen. In totaal werden bij 177 gevangenisbezoeken 1491 gevangenen door het Rode Kruis geïnterviewd, waarvan 1296 in een privé-setting. Meer dan de helft (852) van de ondervraagden gaf aan slecht behandeld te zijn en in 171 gevallen was sprake van fysiek geweld door slaan. 498 keer werd gesproken over elektrocutie en seksueel misbruik kwam voor bij 302 gevallen. ‘Het misbruik vond altijd plaats in de aanwezigheid van officieren en de gevangenen waren zelden militanten (die worden routinematig vermoord), maar personen die zijn verbonden met of van wie wordt gedacht dat ze informatie hebben over de opstand', aldus het Rode Kruis in de rapporten.


  Reactie India

Een hooggeplaatste politiechef in Kashmir, SM Sohai, ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden en doet de beweringen in de rapporten van het Rode Kruis af als ongegronde propaganda. ‘Ik zou niet weten hoe het Rode Kruis aan die informatie komt, omdat ze normaal gesproken geen toegang zouden
Nep-WikiLeaks Pakistan maakt India zwart
Pakistaanse kranten stonden vol anti-India propaganda, gebaseerd op verzonnen rapporten van een nep-WikiLeaks, zo bleek later. Allerlei samenzweringstheorieën en ultrarechtse opvattingen over India leken met de nep-documenten plotsklaps bewaarheid te worden. De Britse krant The Guardian heeft alle 250 duizend gelekte WikiLeaks documenten in handen en kon na grondig zoeken in de database niks vinden dat ook maar leek op wat in de Pakistaanse media werd beweerd. Gedacht wordt dat de Pakistaanse veiligheidsdiensten de nep-documenten hebben verspreid. De meeste Pakistaanse media hebben zich inmiddels verontschuldigd voor de foute berichtgeving. Een aantal van de valse beweringen:
  • Indiase spionnen steunen islamitische militanten in het noord- en zuid-westen van Pakistan
  • Amerikaanse diplomaten beweerden dat het Indiase leger verdeeld is en dat het zich in het Indiase deel van Kashmir schuldig maakt aan een genocide vergelijkbaar met die in Bosnië. Verder zou het leger hindoe-fanatici ondersteunen
  • De Indiase legerleider generaal Deepak Kapoor wil met een oorlog China en Pakistan gelijktijdig elimineren
krijgen tot dat soort plekken, het is daarom op niets gebaseerd’, vertelde de politiechef aan de BBC.
De overheid in New Delhi reageerde snel door te zeggen dat India wettelijke mechanismen heeft om met dit soort ‘dwalingen’ van de autoriteiten om te gaan. ‘Als het voorkomt, zal daar snel en krachtig en op een transparante manier tegen worden opgetreden binnen het rechtssysteem. In India houden we de traditie in ere van open debat en vrijheid van meningsuiting waar het het welzijn van onze burgers betreft’, aldus het ministerie van Buitenlandse zaken in New Delhi. Het voegde daaraan toe: ‘Ook zullen we niet terugschrikken dit soort zaken openhartig te bespreken wanneer ze aan het licht worden gebracht door onze internationale vrienden en partners.’ Het Rode Kruis zei de martelingen al meer dan tien jaar bij de Indiase overheid te hebben aangekaart, maar omdat het martelen bleef doorgaan zich genoodzaakt zag India in de rapporten ‘officieel’ te beschuldigen van marteling.


Rahul Gandhi

  Hindoe-extremisme

In een ander document dat is onthuld door WikiLeaks stelt premier in de dop Rahul Gandhi van de Congrespartij dat extremistische hindoegroeperingen een groter gevaar vormen voor de binnenlandse veiligheid van India dan islamitische militantengroepen zoals Lashkar-e-Taiba. Hij zou dit in 2009 hebben gezegd tegen een Amerikaanse ambassadeur bij een lunch op de residentie van premier Manmohan Singh. De uitspraak op zich is niet opzienbarend. Rahul Gandhi laat zich regelmatig kritisch uit over extremistische groeperingen zoals de fundamentalistische hindoe-organisatie RSS, die hij heeft vergeleken met SIMI, het islamitische ‘studentenleger’ van India, door de overheid verdacht van terroristische activiteiten. Daarbij is de belangrijkste politieke opponent van zijn Congrespartij de hindoe-nationalistische BJP. Er is hem daarom alles aan gelegen dit soort hindoe-fundamentalistische groeperingen zwart te maken. Wat het smeuïg maakt is dat hij dit nu ook op onderonsjes met vertegenwoordigers uit het buitenland verklaart.

Arundhati Roy: Meelij met land dat eigen burgers die rechtvaardigheid eisen gevangenzet
Schrijfster en politiek activiste Arundhati Roy (bekend geworden met haar boek De God van Kleine Dingen) is in opspraak geraakt vanwege haar publieke uitingen over de situatie in Kashmir. Eind vorig jaar kwam het zelfs zover dat in diverse Indiase kranten werd opgeroepen Roy te arresteren, omdat zij met haar uitspraken het volk zou opjutten en de stabiliteit van India in gevaar zou brengen. In haar redes noemde Roy het bewind in Kashmir een van de wreedste militaire bezettingen te wereld, waar veel onschuldige burgers slachtoffer van zijn geworden. Zij sprak tevens over het gevangenzetten en martelen van argeloze burgers, soms om ze alleen maar zover te krijgen uit te spreken dat ze Indiërs zijn (en geen Pakistanen of onafhankelijke Kashmiri). Haar standpunten hebben met de WikiLeaks-onthullingen alleen maar aan kracht gewonnen.

  Kritiek

Rahul Gandhi’s uitgelekte uitspraken zijn hem op veel kritiek in eigen land komen te staan. De BJP en de ultra-nationalistische Shiv Sena beschreven zijn observaties als ‘onvolwassen en gevaarlijk’. Hij zou erop uit zijn verdeling onder de bevolking te zaaien voor eigen politiek gewin. BJP-kopstuk Narendra Modi betichtte Rahul Gandhi er bovendien van dat door zijn uitspraken aartsvijand Pakistan nog meer gesteund zal worden door de VS. ‘De hele wereld was ervan overtuigd dat Pakistan terrorisme steunt. Ze trainen terroristen en terrorisme is hun belangrijkste exportproduct. Met de openbaringen van WikiLeaks is duidelijk geworden waarop de Amerikanen hun beleid in Pakistan baseren, een groot verlies voor India’, aldus Modi.
Rahul Gandhi’s Congrespartij probeerde de kritieken snel te pareren door te verklaren dat terrorisme en communalisme van divers pluimage een gevaar vormen voor India. Door op de uitspraken in te gaan gaf de Congrespartij impliciet toe dat het gesprek metde Amerikaanse ambassadeur inderdaad heeft plaatsgevonden.
Ook al zijn de onthullingen over India in de via WikiLeaks uitgelekte documenten zeker niet opzienbarend of nieuw, ze vormen wel een bevestiging van wat vaak wordt gedacht en leggen de vinger op de zere plek.

xxx
terug
MVO
HOME Landelijke India Werkgroep
tijdschrift INDIA NU
Landelijke India Werkgroep - 16 september 2013