Landelijke India Werkgroep

Sprookjes vertellen over Kinderrechten
Veel sprookjes en verhalen die mensen over de hele wereld aan hun kinderen vertellen, zeggen iets over kinderrechten. Denk maar aan het sprookje van Hans en Grietje. Zij moesten voor zichzelf opkomen en de heks bestrijden om terug naar hun ouders te kunnen.
Buitenleven
Bijna driekwart van de Indiase mensen leeft en werkt op het platteland. het weer en de groei van granen, groente en fruit zijn daarom erg belangrijk voor de families op het land.
De omgekeerde toverbal
Voor een mens is de wereld net een omgekeerde toverbal. Hoe ouder je wordt, hoe meer laagjes erbij komen. Als baby krijg je een naam, woon je in een stad of dorp, woon je in een land en in de wereld.
Taal en rekenen
Jongens en meisjes hebben recht op onderwijs. Want kinderen die geleerd hebben, worden mensen waar anderen niet zo snel misbruik van kunnen maken. In Nederland is het zelfs bij de wet verplicht voor kinderen tot en met 16 jaar om naar school te gaan. In India is er zo'n wet niet.
Gandhi liep voor vrede en vrijheid
Gandhi is een heel belangrijke man voor India geweest. Hij voerde op een vredelievende manier actie om van India een zelfstandig land te maken. India was namelijk ingelijfd bij het Britse koninkrijk. De Engelse koningin was er toen de baas.
Minder kinderarbeid in Andhra Pradesh
De Indiase MV Foundation is een organisatie, die zich inzet voor scholing van kinderen. De directrice vertelt: 'Onze vrijwilligers gaan rond in het district Ranga Reddy om ouders te vragen hun kinderen naar school te laten gaan. Al 50.000 kinderen zijn op die manier onderwijs gaan volgen.'
Zijn dromen bedrog?
Sita ligt ineengekronkeld in een hoek van een nieuw regeringsgebouw dat ze aan het maken zijn op een plek, waar de oude gebouwen gesloopt zijn. Ze ligt tussen meer kinderen in het donker onder een oude lap.
Voetballen is fijn, maar...
Uit het aan India grenzende Pakistan komen veel voetballen. Geschat wordt dat er 7000 kinderen meehelpen met het in elkaar zetten van die voetballen. Kinderen verdienen daarmee bijna een kwart van het geld, dat een gezin nodig heeft om van te leven.
De straatvegers van India
In India worden wegen heel anders gemaakt dan in Nederland. Door de mannen worden grote brokken steen uit de bergen gehakt. Vervolgens zitten vrouwen de hele dag te hameren op die grote brokken om ze tot klein gruis te slaan. Met dat gruis worden de wegen gemaakt.
  Wereldmars tegen kinderarbeid
In de Global March liepen in 1998 wereldwijd honderdduizenden mensen mee. Het was een protestmars tegen kinderarbeid. Al die mensen liepen ongeveer tweemaal rond de aarde om te zorgen dat er een einde zal komen aan kinderarbeid.
Wonen in India en Nederland
In Nederland wonen jongens en meisjes met hun vader en moeder in één huis. Of ze wonen alleen met hun moeder of alleen met hun vader in een huis. Een aantal kinderen woont in kindertehuizen. In India wonen er in een huis vaak veel meer mensen. Ook de oma's of de opa's en andere familieleden wonen dan samen in een betrekkelijk kleine woning. In India zijn ook kindertehuizen.
Het huishoudboekje van Rani
Rani Manogren is 10 jaar. Ze woont met vader, moeder en oma sinds kort in een sloppenwijk bij de plaats Tirupur. Ze is tot en met de derde klas naar de lagere school gegaan. Tot ze gingen verhuizen. Nu wil haar vader dat zij gaat werken, want het gezin moet leningen afbetalen.
Manifest tegen kinderarbeid
"Wij, 1100 werkende kinderen van India, die naar Madras zijn gekomen voor onze nationale conventie, willen graag aan de volwassenen van dit land onze wensen en eisen voorleggen...".
Werk en karweitjes
Ken jij het verschil tussen werk en karweitjes? Leg eens uit!
Brief van Sukanya
Sukanya is dertien jaar. Tot afgelopen jaar is ze nooit naar school geweest. Nu zit ze op de openbare school voor meisjes.
Brief van Charan Teja
Charan Teja is dertien jaar en zit nu op de jongensschool.
Sint en Divali
Overal ter wereld vieren mensen feest. Jongens en meisjes in Nederland houden het meest van Sinterklaas, in India vinden kinderen Divali het leukste feest. Dat komt vast doordat bij beide feesten kinderen verwend worden met bijvoorbeeld snoep.
Kabbali wil filmster worden
Kabbali Bai (12) woont in een dorp middenin de jungle van Zuid-India. Ze woont met haar vader, moeder, oma en drie zussen in een nieuw stenen huis. Vroeger woonde ze in een ronde hut met een dak van bladeren. Het nieuwe huis hebben de mannen van het dorp pas gebouwd.
Spellen en spelletjes
Voetbal is in Nederland sport nummer 1. Cricket en hockey zijn de lievelingssporten van India. In beide landen doen kinderen spelletjes, zoals knikkeren en touwtje springen. Zwemmen in zee en springen over de golven is ook leuk, maar schaatsen kunnen de meeste Indiase kinderen niet, omdat alleen de hoge bergen van India bedekt zijn met sneeuw en ijs.
 
De INDIA Kinderkoerier is een informatiekrant over kinderen, kinderarbeid en onderwijs in India, bestemd voor de bovenbouw van het basisonderwijs.
Gratis bestellen? Klik hier!

Jaartallen
1873/
1912
Nederland: Wet van Houten, eerste wet tegen kinderarbeid
1947India wordt onafhankelijk
1948Rechten van de Mens worden erkend door de Verenigde Naties
1950India belooft elk kind in 1960 basisonderwijs te geven
1959Verklaring Rechten van het Kind
1979Internationaal Jaar van het Kind. Oprichting Defence for Children International
1986Nieuwe Wet tegen Kinderarbeid in India aangenomen. De meeste kinderarbeid wordt niet verboden
1989Vaststelling Verdrag Rechten van het Kind
1997India 50 jaar onafhankelijk. Nog steeds gaat de helft van de kinderen onder de 14 jaar niet naar school
199850 jaar Rechten van de Mens. In januari start Global March in Manilla
199910 jaar Rechten van het Kind

Informatie & Tips
Diverse infomappen over kinderarbeid: Landelijke India Werkgroep, Mariaplaats 4, 3511 LH Utrecht, 030-2321340
De Rechten van het Kind: Pedagogisch Studiecentrum HVO, Zwarte Woud 2, 3524 SJ Utrecht, 030-2856856
Kleine daden, Grote gevolgen (videoverhalen): ZORN Uitgeverij, Postbus 434, 2300 AK Leiden, 071-5149141
Werkende kinderen willen ook naar school (video, spel, papier etc.): SOH Kinderen in de Knel, Postbus 456, 3500 AL Utrecht, 030-2721456
Ladakh (over Boeddhisme): NCOS Werkgroep Mundiale Vorming, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel, België, 0032-2-5392620
India (over Hindoeïsme): NCOS Werkgroep Mundiale Vorming, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel, België, 0032-2-5392620
Krant 'Verre sterren', lesbrieven-groepen 7/8: Defence for Children International, Postbus 75297, 1070 AG Amsterdam, 020-4203771
Boek 'Kieken in Boeh' [meer info]: Landelijke India Werkgroep, Mariaplaats 4, 3511 LH Utrecht, 030-2321340
Info over Kinderarbeid, catalogus: UNICEF, Den Haag
diverse documentatie: COS (diverse centra in Nederland)

Colofon:

Stichting Hivos
Raamweg 16
2596 HL Den Haag
tel: 070-3765500
[meer info]

HVO
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht
tel: 030-2856856
[meer info]

Landelijke India Werkgroep
Mariaplaats 4
3511 LH Utrecht
tel: 030-2321340
[meer info]Uitg.: 1998 (online-update: 2003)

Redactie:
HVO Utrecht, M. Buzink

Foto's:
Astrid Kaag, Marten Kircz, Gaby van der Mee, Gerard Oonk, Marjan Buzink

Illustraties/brieven van:
HVO-kinderen Nederland
Kinderen MV Foundation India

Meer informatie over India vind je op de jongerenpagina van de website van de Landelijke India Werkgroep!!

Voor diverse links t.b.v. het basisonderwijs, zie www.basisonderwijs.opzijnbest.nl.

Landelijke India Werkgroep - 10 december 2007