Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


DUURZAME NATUURSTEEN

Duurzame Natuursteen - Informatie
Am I Important - Vulnerability mapping ofchildren in the natural stone industry/sector Rajasthan
ARAVALI, nov 2018
The findings in this study sketch a frightening picture of children’s rights in mining areas across four different mining prone districts of Rajasthan. »
Rock quarry slavery survivors in Tamil Nadu welcome stiff sentence for captors
Reuters, 16 okt 2018
Survivors of slavery at a rock quarry in Tamil Nadu welcomed a stiff sentence handed to the owner and managers, and said that the rare ruling sends a strong warning to other employers. A court in Tamil Nadu found three men guilty of using violence, intimidation and debt bondage ..... »
Kampf gegen Kinderarbeit: Landesregierung Nordrhein-Westfalen beschließt Runderlass zur Zertifizierung von Grabsteinen
MAGS.nrw, 4 sep 2018
Die Landesregierung verschärft ihren Kampf gegen Kinderarbeit: Künftig dürfen Grabsteine aus China, Indien, den Philippinen und Vietnam in Nordrhein-Westfalen nur noch dann aufgestellt werden, wenn sie mit hinreichender Wahrscheinlichkeit ohne schlimmste Formen von Kinderarbeit hergestellt worden sind. »
The Global Slavery Index 2018 - Findings: Country Study India
GlobalSlaveryIndex.com, jul 2018
The Global Slavery Index estimates that on any given day in 2016 there were nearly 8 million people living in modern slavery in India. This slavery includes labour in spinning mills and granite quarries »
De tweedehands grafsteen: een kans om de uitvaart duurzamer te maken
De Volkskrant, 22 jul 2018
Wie de uitvaart wil vergroenen, kan niet om een van de grootste vervuilers heen: de grote granietblokken uit veelal India en China. Steenhouwer Carlo van Mierlo probeert de grafstenen te recyclen en ziet vraag en aanbod groeien. »
Stichting GreenLeave lanceert Circle Stone om hergebruik grafmonumenten te stimuleren
Duurzaam-Ondernemen.nl, 23 mei 2018
De meeste grafstenen belanden na beëindiging van de grafrechten in het wegdek. Terwijl ze nog goed te hergebruiken zijn en nog vele generaties mee kunnen gaan. Stichting GreenLeave, die zich inzet voor de verduurzaming van de uitvaart, wil daar verandering in brengen. Vandaag lanceert zij het initiatief Circle Stone. »
Waar komen de 500.000 graniettegels op het Vredenburgplein eigenlijk vandaan?
De Utrechtse Internet Courant, 3 mei 2018
Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld worden naar Utrecht gehaald voor een granietmozaïek op het Vredenburg. De steen komt onder meer uit India – vorig jaar werd echter bekend dat er in dat land een hoop misstanden in de granietsector zijn, zoals kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en milieuschade. Krijgt het Vredenburgplein wel schone stenen? »
Minister erkent problemen Indiase granietsector en wil een convenant
LIW, 8 nov 2017
In oktober 2017 beantwoordde de Minister van Buitenlandse Handel en OS vragen van kamerleden over moderne slavernij, kinderarbeid en onveilig en ongezond werk in Indiase granietgroeves die aan de Nederlandse en Europese markt leveren. Aanleiding was het rapport The Dark Sites of Granite van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stop Kinderarbeid. »
Meer kinderen naar school - Project Child Labour Free Zones
Natuursteen, nov 2017
Uit het onderzoeksrapport The Dark Sites of Granite bleek dat moderne slavernij, kinderarbeid en onveilige werk­omstandigheden veelvuldig voorkomen in Zuid-Indiase granietgroeven. Een aantal van de in het rapport genoemde bedrijven houdt zich al langere tijd bezig met het verbeteren van de omstandigheden ter plaatse. »
RECTIFICATIE m.b.t. rapport The Dark Sites of Granite
LIW/Stop Kinderarbeid, 4 okt 2017
Op 29 september 2017 is een correctie doorgevoerd in het rapport The Dark Sites of Granite: Modern slavery, child labour and unsafe work in Indian granite quarries - What should companies do? Er is een onregelmatigheid ontdekt in de exportdata-analyse. »
Nederland en België gaan er vol voor - Aanpak verantwoord natuursteen
Natuursteen, okt 2017
Nederland en België gaan vol voor een gezamenlijke aanpak van misstanden in risicovolle productielanden als India en China. Dit is het resultaat van een overleg tussen vertegen­woordigers van natuursteenbedrijven en -organisaties, overheden, vakbonden en ngo’s. Tijdens het overleg werd ook het rapport The Dark Sites of Granite besproken. »
Reactie van de Landelijke India Werkgroep (India Committee of the Netherlands) op verklaringen van John Lewis, Habitat en Nobilia
LIW, 5 sep 2017
in het artikel "John Lewis and Habitat halt sale of worktops over slavery claims, stone sold in UK shops is from Indian quarries that abuse human rights, investigation reveals" in The Observer, zondag 3 september 2017. »
John Lewis and Habitat withdraw granite worktops over slavery concerns
The Guardian/The Observer, 3 sep 2017
Supply chains of high street retailers under scrutiny after investigators uncover evidence of human rights violations and child labour in Indian stone quarries. »
Nederlandse bedrijven verkopen graniet uit mijnen waar kinderarbeid voorkomt
Trouw, 23 aug 2017
Drie Nederlandse importeurs van natuursteen hebben graniet gekocht bij Indiase steengroeven waar kinderarbeid is vast­ge­steld. Ook werken er arbeiders die schulden hebben bij hun werkgever, waardoor ze kwetsbaar zijn voor schuld­slavernij. Dat blijkt uit onderzoek van de LIW en Stop Kinderarbeid naar arbeidsomstandigheden ter plaatse en uit exportgegevens. »
‘Aan graniet zie je de herkomst niet’
Trouw, 23 aug 2017
De granietimporteurs die in verband zijn gebracht met kinderarbeid en schuldslavernij reageren op het onderzoek van de Landelijke India Werkgroep. ‘De meeste bedrijven doen niks.’ “Dat drie bedrijven die wel hun best doen nu te kijk worden gezet, is teleurstellend”, zegt John van den Heuvel, directeur van keukenbladenleverancier Jetstone. »
De Schaduwzijden van Graniet: samenvatting nieuw rapport
LIW/Stop Kinderarbeid/Kerk in Actie, aug 2017
Nieuw onderzoek, in opdracht van de Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid, toont aan dat moderne slavernij, lage lonen, gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden alomtegenwoordige praktijken zijn in Zuid-Indiase granietgroeves. »
Duurzame Natuursteen - Politiek
Beantwoording schriftelijke vragen van het [raads]lid Peters
(ingez. 23-9-2017) inzake misstanden in de natuursteengroeves in India
Gemeente Amsterdam, 5 okt 2017
Antwoord op Aanvullende schriftelijke vragen Europarlementariër Anne-Marie Mineur (GUE/NGL)
(ingez. 11-12-2017) aan de Europese Commissie over arbeidsomstandigheden in granietgroeven in India
21 feb 2018
Aanvullende schriftelijke vragen Europarlementariër Anne-Marie Mineur (GUE/NGL)
aan de Europese Commissie over arbeidsomstandigheden in granietgroeven in India
11 dec 2017
Antwoord op Schriftelijke vraag Europarlementariër Anne-Marie Mineur (GUE/NGL)
(ingez. 30-8-2017) aan de Europese Commissie betreffende onderzoeksrapport Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid naar de omstandigheden in Indiase granietgroeves
27 nov 2017
Minister erkent problemen Indiase granietsector en wil een convenant
Minister Buitenlandse Handel en OS beantwoordde kamervragen over arbeidsomstandigheden in Indiase granietgroeves.....
LIW, 8 nov 2017
Antwoord op Schriftelijke vraag Europarlementariër Judith Sargentini (Verts/ALE)
(ingez. 31-8-2017) aan de Europese Commissie betreffende oproep verplichte due diligence na misstanden in granietsector
30 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Hijink (SP)
(ingez. 4-9-2017) aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het bericht dat graniet gedolven wordt door kinderhanden
19 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Sazias en Van Brenk (50PLUS)
(ingez. 29-8-2017) aan de Ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het onderzoek De schaduwzijden van Graniet
19 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie), Van den Hul (PvdA) en Diks (GroenLinks)
(ingez. 25-8-2017) aan de Ministers van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over moderne slavernij, kinderarbeid en onveilig en ongezond werk in Indiase granietgroeves die aan Nederlandse en Europese markt leveren
19 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie) en Van Laar (PvdA)
(ingez. 19-5-2015) aan de Ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelings­samenwerking, van Buitenlandse Zaken en voor Wonen en Rijksdienst over slavernij en kinderarbeid in steengroeves
4 jun 2015
Brief MVO Platform aan Tweede Kamer
over sociale voorwaarden bij overheidsinkoop
MVO Platform, 21 mei 2015

Rapporten Duurzame Natuursteen