English press release   print terug

PERSBERICHT

4 mei 2006


ILO telt onzichtbare kindarbeiders niet mee

Meeste kinderarbeid om het huis:
einde kinderarbeid nog lang niet in zicht


Onzichtbaar en dus onmeetbaar werken vele miljoenen kindarbeiders in het huishouden, op het land en in de verzorging van vee. Zij krijgen niet betaald en tellen niet mee in de statistieken. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zegt te weinig over deze onzichtbare kinderarbeid. De campagne 'Stop Kinderarbeid'* is teleurgesteld in het Global Report “The end of Child Labour: within reach” dat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) vandaag heeft gepubliceerd.

De campagne Stop Kinderarbeid is verheugd dat het ILO rapport vaststelt dat er een direct verband is tussen het uitbannen van kinderarbeid en de mogelijkheid om alle kinderen volledig dagonderwijs te bieden. “Maar om de internationale VN-afspraken na te komen zodat alle kinderen in 2015 naar school kunnen, moeten ook de vele onzichtbare kindarbeiders worden meegeteld. Ook zij verdienen de kans op een betere toekomst door gewoon naar school te gaan.” stelt Monique Lempers, coördinator van de internationale campagne Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats.

Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong bezoekt deze week in Marokko onderwijsprojecten en werkplaatsen: ‘In Marokko gaan 1,4 miljoen kinderen niet naar school. Van 600.000 kinderen weten we dat ze werken, bijvoorbeeld als koperslagers en tapijtknopers. Van minstens 800.000 kinderen weten we eenvoudig niet wat ze doen. De definitie van kinderarbeid zou veel breder moeten zijn: alle kinderen die niet naar school gaan.’

De ILO wil zich alleen op de ergste vormen van kinderarbeid gaan richten. Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep: ‘Natuurlijk vindt Stop Kinderarbeid dat tegen de ergste vormen van kinderarbeid moeten worden afgeschaft .Dat lukt je pas als je meteen alle vormen van kinderarbeid aanpakt die kinderen belemmeren bij het volgen van goed onderwijs. Het actieplan van de ILO tegen kinderarbeid biedt daarom voor veel werkende kinderen weinig hoop’.

De ILO stelt als minimum leeftijd voor werk 14 jaar. Een internationaal millenniumdoel is om in 2015 alle kinderen minstens vier jaar onderwijs te laten volgen. Veel kinderen van 10 of 11 jaar verlaten school en komen op de arbeidsmarkt terecht, waar ze volwassenen uit de markt concurreren. De ILO zou zich dus moeten inzetten voor uitbreiding van het millenniumdoel tot minstens acht jaar onderwijs.

Korte achtergrondinformatie is te vinden via: www.indianet.nl/stopcl-globalreport.html.

Reactie van de Indiase anti-kinderarbeid activiste Shantha Sinha op het ILO-rapport: www.indianet.nl/globalreportresponse.html.

Kijk ook op: www.schooldebestewerkplaats.nl.

Het ILO-rapport staat op: www.ilo.org.Voor meer informatie:
Monique Lempers en Gerard Oonk: 030-2321340/06-51015260


* 'Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ is een campagne van Hivos, FNV, AOb, Landelijke India Werkgroep, Concern (Ierland), DWHH (Duitsland), IBIS (Denemarken), PIN (Tjechië) en CESVI (Italië)
Landelijke India Werkgroep - 4 mei 2006