English version of this page   print terug

PERSBERICHT

januari 1986Protestkampagne tegen recente golf van arrestaties mensenrechtenaktivisten


De Landelijke India Werkgroep is gestart met een protestkampagne tegen de recente golf van arrestaties van mensenrechtenaktivisten, met name in de deelstaat Andhra Pradesh, op grond van de 'Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act' (TDAP Act). Deze wet, die in 1985 werd ingevoerd, beoogt terroristiese en ondermijnende aktiviteiten te voorkomen. In de kampagne wordt tevens de onmiddellijke vrijlating geeist van Dr. K. Balagopal, sekretaris van de Andhra Pradesh Civil Liberties Committee (APCLC) - een van de mensenrechtenorganisaties in India - en van andere mensenrechtenaktivisten.
Dr. K. Balagopal werd op 16 november jl. gearresteerd en ten onrechte beschuldigd van moord op sub-inspekteur van politie Yadagiri Reddy, die op 2 september door onbekenden was vermoord. De definities van 'terroristiese en ondermijnende aktiviteiten' in de TDAP Act zijn zo breed dat ieder demokraties protest of uiting van ongenoegen er onder kan vallen. De verdachte kan een jaar lang zonder vorm van proces worden vastgehouden en alleen op borg vrijgelaten als de rechtbank er zeker van is dat zij/hij onschuldig is. Het proces vindt plaats achter gesloten deuren.

Met de toenemende politieke aktiviteiten in de deelstaat Andhra Pradesh blijkt de regering meer en meer repressief. De politie is een ruimer mandaat gegeven en met de invoering van nieuwe repressieve wetten (zoals bovengenoemde wet) wordt een groot aantal mensen geïntimideerd, gearresteerd en vermoord. In het afgelopen jaar zijn er minstens veertig gevallen van verkrachting door politie-agenten geweest. Dit alles gebeurt onder het mom van handhaving van orde en gezag.

Mensenrechtenorganisaties in India hebben een kruciale rol gespeeld in het onderzoeken van wreedheden van de politie en het naar buiten brengen van de ware toedracht van de incidenten. Hun onderzoeksrapporten brengen de regering van de deelstaat in verlegenheid. Het afgelopen jaar alleen al zijn verschi1lende bestuursleden van de APCLC en andere mensenrechtenorganisaties gearresteerd op valse beschuldigingen. Sommigen van hen zijn door de politie gemarteld. Op 3 september jl. werd de kinderarts Or. Ramanatham in zijn kliniek door de politie vermoord, de dag na de dood van politie-inspekteur Yadagiri Reddy. Dr. Ramanatham was vice-voorzitter van de APCLC.
Nota bene waren het o.a. mensenrechtenorganisaties die in oktober 1984 massale protesten organiseerden toen de huidige Eerste Minister van Andhra Pradesh, N.T. Rama Rao op ondemokratiese wijze door manipulaties van Indira Gandhi was afgezet.

De onlangs gestartte kampagne bestaat uit verschillende onderdelen:
  • medewerkers en professoren van verschillende universiteiten hebben een open brief gestuurd aan N.T. Rama Rao en Rajiv Gandhi waarin ze om een 'normale' procesvoering vragen voor Dr. K. Balagopal, zelf een wetenschappelijk medewerker in de wiskunde.
  • mensenrechten- en andere organisaties in West Europa zijn gevraagd om brieven te sturen naar N.T. Rama Rao en Rajiv Gandhi om te protesteren tegen het misbruik van de Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act en om de onmiddellijke vrijlating te eisen van alle mensenrechten aktivisten.
  • mensenrechten- en andere organisaties sturen een brief naar Mr. Bhagwati, Chief Justice van de Indiase Supreme Court om een beroep op hem te doen om er voor te zorgen dat deze wet niet tegen mensenrechtenaktivisten en -organisaties wordt gebruikt en dat deze aktivisten worden vrijgelaten.

English version of this page


Landelijke India Werkgroep - 25 juni 2004