Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


MENSENRECHTEN ACTUEEL

Mensenrechten - Informatie
Murders of Religious Minorities in India Go Unpunished, Report Finds
The New York Times, 18 feb 2019
The Indian authorities have delayed investigating a wave of vigilante-style murders of religious minorities, with many instead working to justify the attacks or file charges against some of the victims’ families, according to a report released Tuesday by Human Rights Watch. »
Amnesty urges Meghalaya to investigate attacks on activists for exposing illegal coal mining
Sikh Siyasat News, 10 nov 2018
The grievous attack on activist Anges Kharshiing and her two aides -- Amita Sangma and Emiki Kurbah -- in Meghalaya, highlights a pattern of reprisals against activists who are standing up against injustice and exposing corruption in the state, said Amnesty India. »
Bhima Koregaon case: Sudha Bharadwaj, Vernon Gonsalves and Arun Ferreira get 14-day judicial custody
The New Indian Express, 6 nov 2018
In August, the Pune Police had raided and arrested two others Gautam Navlakha (now released) and P. Varavara Rao (currently under house arrest in Hyderabad), besides Bharadwaj, Gonsalves and Ferreira.»
Inval in Amnesty-kantoor India
Amnesty International, 26 okt 2018
Op 25 oktober is een instantie die financiële misdrijven onderzoekt het kantoor van Amnesty in India binnengevallen. De bankrekening van Amnesty India werd geblokkeerd. De regering van premier Modi zet het maatschappelijke middenveld steeds meer onder druk. De inval bij Amnesty is daarvan het laatste voorbeeld.»
Republic Of Fear: ‘India is hostile to its weakest and poor, there is no justice for them’
The Polis Project, 15 okt 2018
India has always been a profoundly violent country. The routinized violence experienced by the country's marginalized - Dalits, Muslims, Adivasi, poor, women - is not only denied but also hidden behind a language of neutrality. »
Europarlementariërs dringen aan op annulering alle overeenkomsten met Indiase regering
14 sep 2018
Leden van het Europees Parlement hebben een brief gestuurd aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid met betrekking tot de huiszoekingen en willekeurige aanhouding van negen mensenrechtenactivisten in India op 28 augustus jl. »
Homo’s vieren gelijkheid in India
Volkskrant, 6 sep 2018
Een koloniale wet die homoseksualiteit verbood, is door het Indiase hooggerechtshof geschrapt. De uitspraak is een doorbraak in de strijd voor gelijke rechten. »
Historische uitspraak in India: seks met zelfde geslacht niet meer strafbaar
NOS, 6 sep 2018
Het Indiase Hooggerechtshof heeft in een historische uitspraak besloten dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet meer strafbaar is. De uitspraak is een overwinning voor de LHBT-gemeenschap in het land met bijna 1,3 miljard inwoners. »
A brief timeline of the legal battle against Section 377
The Indian Express, 6 sep 2018
Section 377 of the Indian has been partially struck down Thursday by a five-judge bench of the Supreme Court, with the apex court legalising same sex relations between consenting adults. »
Section 377 will not apply to consensual same-sex acts, says Supreme Court
The Hindu, 6 sep 2018
A five-judge Constitution Bench of the Supreme Court on Thursday decriminalised homosexuality by partially striking down the colonial era provisions of Section 377 of the Indian Penal Code (IPC). »
Supreme Court extends house arrest of rights activists till Sept. 12
The Hindu, 6 sep 2018
The Supreme Court on Thursday extended till September 12, the house arrest of five rights activists in connection with their alleged connection with proscribed Communist Party of India (Maoist). »
‘Heksenjacht’ op Indiase critici
NRC, 3 sep 2018
Vorige week werden in India vijf prominente activisten gearresteerd. Wie kritiek heeft op de regering, wordt weggezet als maoïst. De vijf werden opgepakt bij een politieactie in een zaak die begon als een onderzoek naar kastegeweld begin dit jaar, vervolgens transformeerde tot een vermeend complot van maoïstische rebellen om de regering omver te werpen en premier Modi te vermoorden. »
Krachtige veroordeling door MRG en IDSN van arrestaties prominente mensen­rechten­verdedigers in India
IDSN, 31 aug 2018
Vijf prominente Indiase mensenrechtenactivisten werden gearresteerd bij gelijktijdige politie-invallen. De invallen volgen op een omvangrijker hardhandig optreden tegen Indiase activisten in de afgelopen maanden. »
Indiase mensenrechtenactivisten gearresteerd voor ‘moordcomplot’
KerkNet, 30 aug 2018
De mensenrechten en democratie in India dreigen, onder impuls van de hindoenationalistische BJP-partij, steeds sterker beknot te worden. Tijdens invallen van de politie over het hele land werden een jezuïet, die bekend staat om zijn inzet voor de dalits, en verschillende andere mensenrechtenactivisten aangehouden. »
Arundhati Roy: Arrestatie activisten in India ernstiger situatie dan Noodtoestand in jaren 70
The Hindu, 28 aug 2018
Na de arrestaties van mensenrechtenactivisten en advocaten, afgelopen dinsdag, zei schrijfster Arundhati Roy dat de situatie in het land "ernstiger" zou kunnen worden dan het was ten tijde van de Noodtoestand in het midden van de jaren zeventig.»
The Global Slavery Index 2018 - Findings: Country Study India
GlobalSlaveryIndex.com, jul 2018
The Global Slavery Index estimates that on any given day in 2016 there were nearly 8 million people living in modern slavery in India. In terms of prevalence of modern slavery in India, there were 6.1 victims for every thousand people. »
Vraag om openbaar onderzoek naar moord op activist Ajit Naik
Intercultural Resources, 8 aug 2018
Ajit Naik, populair milieu- en ‘recht op informatie’-activist en bekend advocaat, werd op 27 juli 2018 op brute wijze vermoord. Ajit was een belangrijk campagnevoerder bij Kali Bachao Andolan en Dandeli Taluk Horata Samithi. Daarnaast leidde hij het Dandeli Civic Initiative. Naik was 57 jaar oud. »
INDIA: Slachtoffers van foltering vragen om verantwoording
Asian Human Rights Commission, 26 jun 2018
26 juni staat elk jaar in het teken van de Internationale Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling. De Asian Human Rights Commission (AHRC) werkt nauw samen met slachtoffers van foltering via haar netwerk van partnerorganisaties in de landen waar ze actief is. »
INDIA: Het recht op vrijheid van meningsuiting verslechtert
Asian Legal Resource Centre, 30 mei 2018
Het Asian Legal Resource Centre (ALRC) en haar zusterorganisatie, de Asian Human Rights Commission (AHRC), wenst de stand van zaken met betrekking tot het recht op vrijheid van meningsuiting in India aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties voorleggen. »
INDIA: Klimaat van straffeloosheid leidt tot buitengerechtelijke executies
Asian Legal Resource Centre, 29 mei 2018
Het Asian Legal Resource Centre (ALRC) verzoekt de VN-Mensenrechtenraad schriftelijk om haar aandacht en interventie met betrekking tot de gewelddadige cultuur van buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies in India. »
Premier Rutte moet hindoe-extremisme aan de orde stellen in zijn gesprekken met premier Modi
National Herald, 23 mei 2018
De Nederlandse premier Mark Rutte is gevraagd om bij premier Narendra Modi de toenemende aanvallen op minderheden en Dalits door hindoe-extremistische groepen aan de orde te stellen tijdens het Nederlandse tweedaagse bezoek aan India vanaf donderdag 24 mei. »
Waarom het verkopen van hun stem voor een groot deel van de kiezers in India een logische keuze is
Scroll.in, 11 mei 2018
De verdiensten van de armen zijn zo abominabel en on­voor­spel­baar, en hun werk zo zwaar, dat het geld dat je kunt ver­dienen met het verkopen van stemmen lijkt op een hemelse gave. »
Rescued from slavery, Indian workers unite to stop bonded labour
Thomson Reuters Foundation,19 apr 2018
Indians rescued from slavery are coming together to free others from bonded labour in brick kilns, rice mills and factories throughout the state of Tamil Nadu.
About 500,000 labourers in 11 industries in Tamil Nadu are trapped in debt bondage, according to the International Justice Mission (IJM), an anti-slavery group. »
India’s eigen Jeruzalem: Een gevalletje massahysterie
De Groene Amsterdammer, 7 mrt 2018
In 1992 verwoestten 150.000 hindoes de Babri-moskee in het Indiase Ayodhya, omdat die op de geboorteplek van de goddelijke Rama zou staan. Dit religieus vandalisme bracht de hindoe-nationalisten hun huidige parlementaire meerderheid. »
Mensenrechten - Politiek
Europarlementariërs dringen aan op annulering alle overeenkomsten met Indiase regering
Leden van het Europees Parlement hebben een brief gestuurd aan de Hoge Vertegen­woordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheids­beleid met betrekking tot de huiszoekingen en willekeurige aanhouding van negen mensenrechten­activisten in India op 28 augustus jl.
14 sep 2018
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 22-6-2017) aan de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken over het bezoek van minister-president Modi van India aan Nederland
30 jun 2017
Open brief aan premier Rutte
over bezoek Indiase minister-president Modi: Spreek Modi aan op schending mensenrechten
LIW, 24 jun 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 31-1-2017) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het weren van maatschappelijke organisaties door de Indiase overheid
13 feb 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 10-6-2016) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de beperking van de vrijheid van meningsuiting in India
23 jun 2016
Antwoorden op Kamervragen Servaes en Jan Vos (beiden PvdA)
(ingez. 3-6-2015) over de handelsmissie naar India en het verzoek van een aantal NGO's om te pleiten voor de vrijheid van organisatie en meningsuiting
15 jun 2015
Kamervragen Van der Staaij (SGP), Voordewind (ChristenUnie) en De Roon (PVV)
aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat godsdienstige minderheden in India steeds meer in de knel komen
2 jun 2015
Open brief aan Premier Rutte
Pleit in India voor vrijheid van organisatie en meningsuiting
LIW, Greenpeace e.a., 29 mei 2015